Wielomian, dowodzenie, konkurs
Damian#UDM: (0−4)
Wykaż, że nie istnieje liczba rzeczywista a, dla której wielomian W(x) = 1 + x + 12x2 +
16x3 jest podzielny przez wielomian P(x) = (x−a)2
29 cze 23:01
ICSP: W(x) jest funkcją rosnącą, wiec nie ma pierwiastków wielokrotnych.
1 lip 23:27
Damian#UDM: ICSP z pochodnej to policzyłeś?
2 lip 00:56
aniabb: pewnie tak
2 lip 01:07
Damian#UDM: Istnieje inny sposób, żeby to udowodnić? To zadanie znajdowało się na konkursie dla klas 2.
liceum i 3. technikum i przypuszczam, że na tym poziomie uczniowie mogą nie wiedzieć co to
jest pochodna

Dobrej nocy wszystkim
2 lip 01:40
aniabb: jak w konkursie to może być ponad program
2 lip 02:11
Adamm: @ICSP, to fałsz, patrz x3
2 lip 02:19
Adamm:
Gdyby W(a) = 0, W'(a) = 0, to W(a)−W'(a) = a3/6 = 0 skąd a = 0
Ale x2 nie dzieli W(x)
2 lip 02:24
ICSP: Faktycznie za bardzo się pośpieszyłem z tym stwierdzeniem.
2 lip 11:07
2 lip 11:10
Damian#UDM: Dziękuje za link do zadania

Szkoda, że nie da się tego jakoś szybko znaleźć na forum, jeśli
takie zadanie już kiedyś było tutaj wstawione.
2 lip 11:19
Iryt:
Wyszukiwanie będzie poprawione, wtedy nie będzie problemu
2 lip 23:25