Wykaz
abcd: Ostatnie na dzisiaj
Wykaz ze nie istnieje liczba rzeczywista a dla ktorej wielomian
| | 1 | | 1 | |
W(x)= |
| x3+ |
| x2+x+1 jest podzielny przez (x−a)2 |
| | 6 | | 2 | |
24 paź 20:59
abcd: Moge napisac do podzielenia ze(6x3+3x2+6x+6) : (x−a)
Zobacze jak bedzie reszta
24 paź 21:04
Pan Kalafior:
Wtedy mielibyśmy
W'(a) = (1/2)a2+a+1 = 0 t. j. a2+2a+2 = 0, a to niemożliwe
24 paź 21:06
abcd: Czesc

Wziales to z pochodnej .
Ja natomiast podzielilem ten wielomian przez x−a i otrzymalem reszte postaci 6a
2+9a+6 i ona
nie moze byc zerowa
czyli ztego wynika ze a jest tylko pierwiastkiem jednokrotnym a nie dwukrotnym
24 paź 21:19
abcd: Znalazlem u siebie blad
R(x)= 6a3+3a2+6a+6
R(x)= 2a3+a2+2a+2
dzielniki +/−1 ,+/−2
ta reszta dla tych dzielnikow nie jest rowna 0
24 paź 21:40
Pan Kalafior: to nie znaczy że nie ma pierwiastków
24 paź 21:47
abcd: Tak inne pierwiastki moga byc .
24 paź 21:48
jc: f(x)=x3/6 + x2/2 + x + 1
Gdyby f miał pierwiastek podwójny, to byłby to wspólny pierwiastek f i f'
f(a)=a3/6 + a2/2 + a + 1 = 0
f'(a)= a2/2 + a + 1 = 0
Stąd a3/6=0, czyli a =0, ale f(0)=1.
Wniosek: f nie ma pierwiastka podwójnego.
24 paź 22:00
jc: Teraz zobaczyłem, że Kalafior napisał to samo.
Przy okazji. Tak samo jest z wielomianem
f(x)=1 + x + x2/2 + ... + xn/n!
gdzie n jest nieujemną liczbą całkowitą.
24 paź 22:02
Ge'er: Dobry wieczor
jc 
Moze sie tez komus przyda
24 paź 22:09