matematykaszkolna.pl
Jakub: Witam! W dniu 4 lipca 2006 r. zarejestrowałem regionalną domenę matematyka.pisz.pl Miałem wtedy plik pdf, gdzie wytłumaczyłem kilka rozdziałów z matematyki na poziomie liceum. Pomyślałem, że fajnie by było mieć jedno miejsce w internecie, gdzie zawsze by była aktualna wersja tego pliku. Ten plik pdf był całkiem fajnie napisany, coś jak prezentacja z odnośnikami. Z czasem jednak się okazało, że ludzie próbują przeglądać go strona po stronie, zamiast klikać spis treści i inne odnośniki na danej stronie. Wtedy zrozumiałem, że próbuję narzucić przeglądanie pliku pdf jak strony w internecie i to nie ma większego sensu, bo plik pdf to jednak taka ,,książka'', którą czyta się po kolei. Utworzyłem więc z każdej strony pliku pdf stronę html wraz z odnośnikami i w ten sposób powstała matematyka.pisz.pl w obecnej formie. Oczywiście później dodałem masę nowej treści, jednak forma zasadniczo się nie zmieniła. Nie zmienił się również adres czyli matematyka.pisz.pl, który zarejestrowałem, ponieważ miał służyć tylko do udostępniania aktualnej wersji pliku pdf. Domena matematyka.pisz.pl jest domeną regionalną miasta Pisz, które leży na Mazurach i zasadniczo z matematyką ma tyle wspólnego co inne miasta, czyli pewnie niektórzy mieszkańcy matematyki uczą się. Dostałem wiele maili z zapytaniem, czy mieszkam w Piszu emotka. Nie. Nie mieszkam. Z czasem matematyka.pisz.pl bardzo rozrosła się zarówno jeśli chodzi o treść, jak i o liczbę użytkowników. Przyszedł więc czas, aby zmienić domenę na bardziej ,,ogólnopolską''. Po 14 latach (bez kilku dni) matematyka.pisz.pl przechodzi do historii, a na jej miejsce pojawia się tadam https://matematykaszkolna.pl/ Nowa strona jest również na nowym polskim serwerze, więc powinna działać szybciej. Ma również certyfikat ssl, więc nie będzie już się pojawiał ten irytujący napis "Niezabezpieczona" w polu adresu przeglądarki. Dzięki Saizou za zwrócenie mi uwagi na problemy jakie niesie strona bez certyfikatu ssl. Dzisiaj do 23:00 cała strona będzie jeszcze pod starym adresem. Po 23:00 strona powinna być już pod nowym, ale z forum jeszcze nie będzie można korzystać. Przeniesienie tych ponad 400 tys. wątków to nie jest prosta sprawa. Jednak jutro powinno już wszystko działać. Oczywiście pewnie z pewnymi problemami na początku, ale to się systematycznie będzie usuwało. Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów emotka
29 cze 18:37
a7: GRATULACJE!
29 cze 18:40
Mila: Dla Jakuba emotka emotka emotka emotka emotkaemotka emotka
29 cze 19:02
janek191: emotkaemotkaemotka
29 cze 19:13
kyrtap: Nie myślałem że stronka na nawiązanie do Piszu xD pozdrawiam
29 cze 20:02
ja: emotka
29 cze 20:34
Qulka: woowww emotka
29 cze 20:38
Saizou: Ale super, że się udało z certyfikatem. Jestem wdzięczny za to posunięcie emotka
29 cze 20:55
Bogdan: Trochę smutno się zrobiło, ale jednocześnie cieszy, że strona się rozwija. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów matematyki.pisz.pl i Ciebie Jakubie
29 cze 22:34
Mila: Jakie masz obawy Bogdanie ? Nie będzie już tak jak dawniej?
29 cze 22:43
Bogdan: Nie mam obaw, nowa nazwa jest bardzo trafna, trzeba się odzwyczaić od dotychczasowej nazwy. emotka
29 cze 22:54
Mila: emotka Pozdrawiam miło.
29 cze 23:03
Maciess: Może przy okazji takich wielkich modernizacji pomyśleć o opcji edycji postow?
2 lip 00:13
an?: no chociażby do czasu kolejnego wpisu ... emotka
2 lip 00:25
lujko: Można dodać opcję formatowania tekstu, często dodawane są pytania z programowania, jakiś znacznik {code}
3 lip 06:42
Leszek: Do Jakuba Czy bedzie tez fizykaszkolna ? ? ?
3 lip 16:59
daras: wątpię
4 lip 12:56
Jakub: @Leszek Chciałbym, ale dopiero jak zacząłem pisać fizyka.pisz.pl to zrozumiałem ile to pracy. Te wszystkie rysunki ilustrujące zadania z fizyki ...
4 lip 17:28
Mila: Jakubie, blokowanie nie wyłącza się. Robiłyśmy próbę z Etą. Jestem cały czas zablokowana, zobacz pod jakim nickiem, tylko jeden nick był blokowany− 2 lipca 23:25.
4 lip 17:52
Eta: Jakubie rysunki znikają! ( rysowałam kilka razy i ....... ulotniły się
4 lip 21:39
Jakub: @Eta Co to znaczy rysunki znikają? 1. Tworzysz rysunek 2. Klikasz "zobacz podgląd" Czy na podglądzie (brązowym tle) widzisz swój rysunek nad wpisem?
5 lip 22:20
5 lip 22:21
Eta: Na podglądzie rysunek pojawia się Wciskam "wyślij" i ... znika rysunek
5 lip 22:22
Jakub: Ok. Dzięki.
5 lip 22:32
Jakub: Daj znać jak ponownie ten problem się pojawi.
5 lip 22:33
Eta: Ok
5 lip 22:34
ICSP: aaa
5 lip 22:47
ICSP: Przycisk powrót do spisu zadań działa poprawnie. Odświeża stronę główną forum.
5 lip 22:48
Jakub: W każdym razie dzięki za informację o tym, że niektórzy mogą wciskać przycisk cofania i się dziwić, że nie ma wątku z ich odpowiedzią na samym początku. Muszę pomyśleć jak aktualizować w takich sytuacjach stronę główną.
5 lip 22:55
ICSP: To zależy od myszki. Ja wykorzystuję myszkę z dużą liczbą przycisków i jeden z nich odpowiada za cofanie. Dlatego zamiast jechać myszką przez pół monitora wolę wcisnąć jeden przycisk i wrócić do poprzedniej strony.
5 lip 23:12
aniabb: mi się podobało że jak wciskam cofnij to jestem w tym samym miejscu i mogę dalej jechać w dół i sprawdzać co się zmieniło w postach..a jak chciałam od początku to wciskałam powrót do spisu zadań i jak zrobiłam to przez pomyłkę to znów musiałam przewijać dużo w dół ..więc jestem za tym żeby zostało bez zmian emotka
6 lip 00:05