trójkat
jawa: Czemu wektory tworzą trójkat gdy AB→+BC→+CA→=0→ ?
13 cze 21:33
Leszek: Wektor ma zwrot ( strzalka) narysuj te wektory i otrzymasz 0, gdy wektory beda tworzyly Δ
13 cze 21:35
jawa: Nie rozumiem, moze to dlatego e nie rozumiem wektorów
13 cze 21:39
Leszek: Narysuj trzy punkty A , B , C , wektor AB , zaczyna sie w A i strzalka w B , nastepnie
druga strzalka od B do C i trzecia strzalka od C do A , i wychodzi trojkat , doszedles do
A czyli wewktor wynosi 0
13 cze 21:42
ite:

tworzą albo nie tworzą
13 cze 22:17
Mila:

(*) AB
→+BC
→=AC
→
Jeżeli z punktu A chcesz dotrzeć do punktu C możesz to zrobić na dwa sposoby:
A→B→C
albo od razu z A do C stąd masz równość (*)
AC
→=−CA
→ wektory przeciwne,
zatem:
AB
→+BC
→(−AC
)→ =0⇔
AB
→+BC
→+CA
→ =0
13 cze 22:20
jawa: ite czyli co jeszcze zakładamy?
13 cze 22:21
ite: warunek dotyczący długości wektorów się przyda
13 cze 22:26
Mila:
Dobry wieczór
ite, mam prośbę, spójrz tam :
402913
13 cze 22:45