trygonometria
salamandra: Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste x spełniające równanie 2sin
2x−cos2x=1. Oblicz sumę
wszystkich rozwiązań tego równania należących do przedziału <0;32π>
2sin
2x−(1−2sin
2x)=1
2sin
2x−1+2sin
2x=1
4sin
2x=2
| | π | | 3π | | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ v x= |
| +2kπ v x=− |
| +2kπ v x= |
| +2kπ k∊C |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Ma ktoś pomysł jak tę sumę zrobić? Z ciągu jakoś? Ale ile wynosi "r"?
10 cze 20:49
Kon: Moze z ciagu jakos?
10 cze 20:54
10 cze 21:15
salamandra: jak zwykle muszę zawracać z błędnej trasy...
10 cze 21:21
Eta:
Nie musisz "zawracać"

4sin
2x=2
2sin
2x=1
1−2sin
2x= cos(2x)
i masz łatwiej:
cos(2x)=0
.....................
10 cze 21:26
salamandra: a jakby się uparł z mojego? (wątpię, że na maturze bym wpadł na to, że można to inaczej
zapisać)
10 cze 21:28
Eta:
Też możesz
10 cze 21:33
salamandra: jak wtedy "znaleźć" r?
10 cze 21:35
salamandra: | | π | |
Widzę, że tutaj to |
| , ale jest jakiś uniwersalny sposób, żeby sprawdzić czy rozwiązania |
| | 2 | |
się ze sobą pokrywają?
10 cze 21:35
Eta:
Otrzymasz w tym przedziale rozwiązania:
| π | | 3π | | 5π | |
| , |
| , |
| ,......... |
| 4 | | 4 | | 4 | |
policz tylko a
n = ...
10 cze 21:38
Eta:
Licz jak radzi Basia w linku, który podałam
10 cze 21:41
salamandra: Oh, nie zauważyłem jej wpisu, masz bardziej "oczojebny" nick
10 cze 21:42
Mila:
1) Rozwiązania w przedziale <0,2π>
| π | | 3π | | 5π | | 7π | |
| , |
| , |
| , |
| − 4 rozwiązania |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
2) Liczba rozwiązań w przedziale <0,32π>
16*4=64 rozwiązania
S
64=1024π policz to sam
10 cze 22:42