Trygonometria
Nela: Ważne
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste x spełniające rónanie 2sin
2x − cos2x=1. Oblicz
sumę wszytskich rozwiązań tego równnania należących do przedziału [0, 32 Pi] Czy ktoś może mi
pomóc
![](emots/2/pytajnik.gif)
Proszę
![emotka](emots/1/mruga.gif)
.
11 sty 19:26
Basia:
cos2x = 1−2sin
2x
i masz
2sin
2x−(1−2sin
2x)=1
4sin
2x −2=0
(2sinx−
√2)(2sinx+
√2)=0
| √2 | |
sinx= |
| lub sinx= −U{√2{2} |
| 2 | |
| π | | 3π | | 5π | | 7π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
teraz podstawiaj za k kolejno 0,1,2,3......... aż rozwiązania nie przekroczą 32π
11 sty 19:46
Eta:
1−2sin
2x= cos(2x)
to równanie przybiera postać:
2cos(2x)=0
| π | | π | | π | |
cos(2x)=0 ⇒ 2x= |
| +kπ ⇒ x= |
| +k* |
| k∊C |
| 2 | | 4 | | 2 | |
dla x∊<0,32π> rozwiązania:
π | | π | | π | | π | | π | | π | | 127 | |
| , |
| + |
| , |
| +π,................. , |
| +63* |
| = |
| π |
4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
tworzą ciąg arytmetyczny
| π | | π | | 127 | |
a1= |
| , r= |
| an= |
| π , n= 63 |
| 4 | | 2 | | 4 | |
S=.......................
11 sty 19:46
Nela: dziękuję bardzo
11 sty 19:48
Eta:
Poprawiam:
n=64
11 sty 19:50