tg(x/2) | 4 √3 | |||
Wykaz ze dla x∊(0,π) zachodzi | ≥ | . | ||
sin2x | 9 |
x | π | |||
t = | −−> (0, | ) | ||
2 | 2 |
tgt | 4√3 | ||
>= | |||
sin22t | 9 |
9tgt − 4√3sin22t | |
>= 0 | |
9sin22t |
9sint − 4√3sin22tcost | |
>= 0 −−− cost > 0 | |
cost |
3√3 | ||
sintcos3t <= | ||
16 |
π | π | |||
sintcos3t przyjmuje maksymalna wartosc, gdy t = | −− 2t(x) = | |||
2 | 4 |
√2 | 3√3 | |||
( | )4 <= | |||
2 | 16 |
4 | 3√3 | ||
<= | |||
16 | 16 |
π | π | |||
Poprawiam, sintcos3t przyjmuje wartosc maksymalna dla t = | czyli x = | i wynosi | ||
3 | 6 |
3√3 | ||
ona | ||
16 |
1 | 1 | |||
(sintcos3t)2 = | (cos4t − 3sin2tcos2t) = | (4cos4t − 3cos2t) | ||
2 | 2 |
3 | ||
cos2t = | ||
4 |
√3 | π | |||
cost = ± | (dla | masz maximum) | ||
2 | 6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |