matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
max
nick:
π
Wyznacz maksymalną warość funkcji f(x)=sin
4
x+sin
4
(
+x) dla x∊(0,π)
3
6 cze 22:31
Minato:
9
Odp.
8
7 cze 10:48
nick:
Odpowiedz wiedziałem chodzi o rozwiązanie.
7 cze 10:52
Minato:
π
Podstaw za x = t −
6
i skorzystaj 2 razy ze wzoru skróconego mnożenia a
2
+b
2
= (a+b)
2
− 2ab oraz wzorów sin(x+y) = sinxcosy + cosxsiny, sin(x−y) = sinxcosy − cosxsiny
7 cze 10:55