czworokąt
wojtuś M:
Dany jest czworokąt ABC w który można wpisać okrąg.
Przekątna AC tworzy z bokiem BC kąt 600 , a z bokiem BC taki kąt,
którego sinus jest równy 3/5
Wiedząc,że |BC|=6√3 i |DC|=8
Oblicz długości pozostałych boków czworokąta i długość przekątnej AC
6 cze 20:17
6 cze 20:19
Eta:
A może jeszcze krótszy sposób
6 cze 20:20
a7: Wojtek popraw treść
6 cze 20:34
Eta:

1/ z trójkąta CBE "ekierki" (30,
o,60
o,90
o)
|BE|=9, |CF|=3
√3
| | 3 | |
2/ w trójkącie ABE z treści zadania sinα= |
| to: 9=3k ⇒k=3 więc |AB|=15 i |AE|=12 |
| | 5 | |
mamy:
|AC|= 3(4+
√3)
==========
i z warunku wpisania okręgu w czworokąt
8+15=d+6
√3
|AD|= 23−6
√3
===========
i po ptokach
6 cze 20:37
Eta:
Popraw treść

Chyba czworokąt ABC
D i z bokiem
AB kąt α
tak myślę ( ale duchem nie jestem
6 cze 20:41