równanie trygonometryczne
matura2k20: Ma ktoś jakiś pomysł na ładne przekształcenie tego równania? "Rozwiąż równanie sin2 x = cos2
x + cosx2 w przedziale ⟨− 2π ,2π ⟩" .
6 cze 18:49
Jerzy:
1) np. podstaw cos2 = 1 − sin2x
6 cze 18:57
Jerzy:
To są dea równania ?
6 cze 18:59
Jerzy:
A nie , jedno.
6 cze 18:59
matura2k20: fakt zapomniałem dodać, że podstawiałem sin2 = 1 − cos2 x i dochodzę do postaci cos2x +
cosx2 pytanie tylko czy to będzie poprawne jeśli z takiej postaci odczytam wartości z
narysowanych wykresów, czy może są jakieś ładniejsze formy tego
6 cze 19:02
6 cze 20:01
Eta:
6 cze 20:08
matura2k20: aniabb próbowałem również takich wzorów, ale nic ciekawego nie wychodziło przynajmniej jak na
moje oko bo 2cos5x4*cos3x4=0
6 cze 20:15
aniabb: bardzo ładny wynik

teraz rozbić na dwa i gotowe
6 cze 20:16
matura2k20: faktycznie nie wiem czemu mój mózg tego nie ogarnął matura tuż tuż, a ja ogarniam coraz mniej

jeszcze tak dla pewności chodzi o
2cos
5x4=0 v cos
3x4 =0
6 cze 20:24
Eta:
tak
6 cze 20:25
matura2k20: Dzięki wielkie, miłego wieczoru
6 cze 20:27
Eta:
Na zdrowie
6 cze 20:41