wielomian
salamandra: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x−1) jest równa 4, a reszta z dzielenia tego
wielomianu przez (x+3) jest równa −16. Wynika stąd, że reszta z dzielenia tego wielomianu
przez (x−1)(x+3) jest równa?
5 cze 20:16
5 cze 20:18
a7: mi wyszło a=−5 b=−11
czyli R(x)=−5x−11
5 cze 20:23
a7: Poprawiam R(x)=5x−1
5 cze 20:25
Eta:
R(x)= 5x−1
5 cze 20:26
salamandra: dzięki
5 cze 20:27
Eta:
5 cze 20:27
salamandra: Moment, ale czemu otrzymuję resztę CO NAJWYŻEJ stopnia pierwszego? mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
nie bardzo wiem skąd to wynika
5 cze 23:51
ICSP: a dlaczego dzieląc liczby naturalne przez 4 możesz otrzymać resztę co najwyżej równa 3?
Dlaczego nie możesz otrzymać reszty równej 4?
5 cze 23:53
salamandra: No w sumie logiczne, bo tak samo dzieląc przez dwumian otrzymujemy resztę stopnia zerowego(?),
więc chyba rozumiem
5 cze 23:56