optymalizacja
salamandra:

Na kuli o promieniu R=4 cm opisujemy stożki o promieniu r i wysokości H. Spośród wszystkich
takich stożków wyznacz ten, który ma największą objętość.
Czy można tutaj jakoś z podobieństwa to ruszyć?
5 cze 16:51
5 cze 16:57
salamandra: Wiem, moje pytanie było, czy z podobieństwa można, tak jak zaznaczyłem.
5 cze 16:58
a7: rozumiem, zaraz spróbuje gdyż kąt COD=α
5 cze 16:58
salamandra: sorki, nie zaznaczyłem go tutaj

no ja próbowałem, ale nie wiedziałem co ze sobą przyrównać
5 cze 16:59
a7: coś mi wyszło, zaraz sprawdzę i prześlę
5 cze 17:06
a7: nie to był zły trop, jeszcze myślę...
5 cze 17:13
Minto:
ΔODC jest prostokątny, zatem z tw. Pitagorasa
(H−4)
2 = x
2+4
2
x
2 = (H−4)
2−4
2 = (H−8)H
x =
√H2−8H
ΔODC ~ Δ BEC (kkk)
| | 16 | | 2H(H−8)−H2 | |
V'(H) = |
| π * |
| = 0 ⇔ H2−16H = 0 → H=16 |
| | 3 | | (H−8)2 | |
trzeba dokończyć
5 cze 17:22
a7:
.l=
√H2+r2
podstawiamy l do pierwszego wyliczamy H i dalej jak zwykle
V(r)= itd.
5 cze 17:23
salamandra: Dzięki Saizou!
| | 4 | | H−4 | |
@a7, ja doszedłem do |
| = |
| i dalej już się tylko komplikowało |
| | r | | √H2+r2 | |
5 cze 17:28
Minato:
5 cze 17:30
a7: mi wyszło elegancko
4*l=r(H−4)
l=
√H2+r2
4*
√H2+r2=r(H−4)
16H
2+16r
2=H
2r
2−8Hr
2+16r
2 16r
2 się redukuje
H
2(16−r
2)+8Hr
2=0
H
2(r
2−16)−8Hr
2=0
H[H(r
2−16)−8r
2)=0
V'(r)=........itd.
5 cze 17:38
salamandra: No to ja źle przyrównałem

w sumie, jest różnica stosunek, który do którego weźmiemy, czy
| | x | | a | |
wyjdzie na to samo? Mam na myśli to, czy jest różnica, czy zapiszę |
| = |
| , czy |
| | y | | b | |
5 cze 17:41
a7: jak przy wymnożeniu na ukos wychodzi to samo to jest ok, tutaj nie wychodzi to samo
5 cze 17:44
Minato:
Nie jest to samo, tożsame są zapisy
dla a, b, x, y ≠ 0
5 cze 17:46
salamandra: o to mi chodziło
5 cze 17:48