trapez
maatt:
W okrąg wpisano trapez ABCD o ramieniu długości 6.
Dłuższa podstawa jest średnicą okręgu o długości 12
Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt DMC, gdzie M jest punktem przecięcia
przekątnych trapezu
5 cze 16:14
Eta:

Taki trapez składa się z trzech trójkątów równobocznych o boku długości 6
to |MC|=|MD|=|MS|= 2
√3 i |DC|=6 to |MF|=
√3
| 1 | |
P(DMC)= |
| *6*√3 = 3√3 i 2P(DCM)= r*L obwód (DCM)=L=4√3+6 |
| 2 | |
| 2P(DMC) | |
r= |
| =........... to r2=..... |
| L | |
Pkoła= π r
2
dokończ obliczenia
5 cze 16:32
5 cze 16:39
Eta:
@
a7
Tym razem źle
5 cze 16:59
Eta:
|DB|= 6√3
5 cze 17:00
a7: tak, już widzę, pomyliłam przyprostokątną w Tw. Pitagorasa .....
5 cze 17:14
a7:
5 cze 17:24