Matematyka - planimetria
perwollek: Oblicz pole trójkąta ABC, gdy:
|AB| = 2, |AC| = 28 i ∡BAC = 60°
Do każdego przykładu zrób rysunek trójkąta, na rysunku zaznacz dane z zadania, wykonaj
potrzebne obliczenia, zapisz odpowiedź.
5 cze 14:07
5 cze 14:08
a7: cos 60=1/2
5 cze 14:08
Bleee:
| | 1 | |
PABC = |
| * bok nr1 * bok nr 2 * sin(kąta pomiędzy tymi bokami) |
| | 2 | |
Do dzieła
5 cze 14:08
Bleee:
@a7 −−− a po kiego grzyba tw. cosinusów
5 cze 14:09
a7: jasne, przekombinowałam i w ogóle nieuważnie przeczytałam, że chodzi ostatecznie o pole
5 cze 14:13