Odchylenie stand
panib: Poniższa tabela przedstawia rozkład ocen ze sprawdzianu z matematyki w pewnej klasie.
Odchylenie standardowe tego zestawu danych jest równe
Ocena 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
I.uczn. 3 | 5 | 8 | 9 | 4 | 1
2 cze 20:05
2 cze 20:18
janek191:
x − średnia arytmetyczna
| | 3*1 + 5*2 + 8*3 + 9*4 + 4*5 + 1*6 | | 99 | |
x = |
| = |
| = 3,3 |
| | 30 | | 30 | |
| | 3*(1 − 3,3)2 + 5*(2 −3,3)2+8*(3−3,3)2 +9*(4 −3,3)2 +4*(5−3,3)2 +(6−3,3)2 | |
δ2 = |
| |
| | 30 | |
Odchylenie standardowe
δ =
√δ2 =
2 cze 20:26
Qulka: 1,27
2 cze 20:32