matematykaszkolna.pl
pochodna misio: Jak policzyć taką pochodną? W warunkach zadania a,R>0, a<2R P(a)=a2(−a2+4R2) W sensie, co mam zapisać żeby opuścić ten pierwiastek?
2 cze 18:06
fil: zakladam ze zadanie optymalizacyjne, przy liczeniu pochodnej mozesz ominac pierwiastek i liczyc pochodna z wyrazenia pod pierwiastkiem, poniewaz funkcja x jest rosnaca
2 cze 18:09
Jerzy: Na początek wymnóż pod pierwiastkiem,a jeśli chcesz się go pozbyć ( nie wiem po co ), to x = x1/2
2 cze 18:11
Szkolniak: Można też tak: P(a)=−a4+4R2a2
 −4a3+8R2a 2a(2R2−a2) 
P'(a)=

=

2−a4+4R2a2 −a4+4R2a2 
2 cze 18:16
Jerzy: Przy optymalizacji,faktycznie można pominąć pierwiastek.
2 cze 18:19
misio: Szkodnika, no właśnie wiem, dzięki Ludzie mi mówili ze można opuścić pierwiastek, ale chodzi mi o jaki komentarz napisać. Tylko że funkcja jest rosnąca?
2 cze 18:21
Jerzy: Mianownik jest zawsze dodatni,czyli szukasz miejsc zerowych licznika.
2 cze 18:23
misio: Dobra czyli mam robić jak szkodnika rozpisał? Czy przy wyjściowej funkcji podanej przeze mnie w temacie napisać komentarz, że funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie wiec będę rozpatrywał tylko to co pod pierwiastekim?
2 cze 18:27
fil: A wiesz skad to sie wzielo?
2 cze 18:30
misio: no nie do końca.
2 cze 18:31
Jerzy: Pochodna funkcji P(a) będzie się zerować tylko wtedy, gdy pochodna funkcji pod pierwiastkiem się zeruje.
2 cze 18:32
Szkolniak: O ile ten 'Szkodnik' to ja to nie, nie musisz tak jak ja emotka emotka Ale według mnie jest to dosyć prosta pochodna i można szybko machnąć bez pomijania pierwiastka. misio: https://matematykaszkolna.pl/strona/2076.html − zobacz sobie ten link, może będzie dla Ciebie pomocny.
2 cze 18:55
misio: Jezu, przepraszam Szkolniak Szkolniak. Dzięki za linka, przydał się. I wszystkim innym również dziękuje
2 cze 19:22