mógłby mi ktoś pomoc?
tomek: Trojkaty ABC i PRS są podobne. Stosunek długości boku AB do długości boku RS jest równy?
a. 1/2
b. 1/4
c. 1/5
d. 1/9
( nie umiem zrobić rusybku więc napiszę, że bok AB= x BC=x+2 PR=x+3 RS=2x+6
1 cze 23:08
Qulka: c)
1 cze 23:11
a7:
https://matematykaszkolna.pl/strona/531.html
wiemy, że trójkąty są podobne, to znaczy, że krótszy bok mniejszego trójkąta
podzielony przez krótszy bok drugiego trójkąta
będzie równy odpowiedniemu stosunkowi dłuższych boków
(tj dłuższy bok mniejszego trójkąta przez dłuższy bok większego trójkąta)
czyli
| x | | x+2 | |
| = |
| wymnażamy na ukos |
| x+3 | | 2x+6 | |
x(2x+6)=(x+2)(x+3)
2x
2+6x=x
2+2x+3x+6
x
2+x−6=0
Δ=25
√Δ=5 x=|AB|=2 |RS|=2x+6=10
| | |AB| | | 1 | |
odpowiedź |
| = |
| C.1/5 |
| | |RS| | | 5 | |
==============================
1 cze 23:23
Qulka: albo zauważamy że w tym drugim jeden bok jest 2 razy większy więc w tym małym też
więc AB=2 RS=10
1 cze 23:26