Oblicz pole i obwód trójkąta ABC gdy...
xoxo: Oblicz pole i obwód trójkąta ABC gdy
A(8, −1),
B(3, 7),
C(−4, 2).
1 cze 13:10
Eta:
→AB=[−5,8 ]
→AC=[−12,3]
| | 1 | |
P= |
| | −5*3−8*(−12)|= .... |
| | 2 | |
1 cze 13:13
Eta:

Dzieciaki w podstawówce liczą pole tak :
P▭= 12*8= 96
P
1= 6*3=18
P
2=4*5=20
P
3=7*2,5=17,5
P= 96− (18+20+17,5)=....
1 cze 13:21
xoxo: A jak policzyć obwód?
1 cze 13:28
Eta:
|AB|2=(xB−xA)2+(yB−yA)2= ......
policz i podaj jaką długość ma AB
podobnie |BC| i |AC|
1 cze 13:30
1 cze 13:31
xoxo: obwód =
√89 + 3
√17 +
√74
1 cze 13:38
janek191:
Tak
1 cze 13:40
Eta:
Dobrze
1 cze 13:40