Pochodna
Kruczek: (1+x)*
√2+x2*
3√3+x3
Mam taki przykład i muszę policzyć z definicji pochodną tej funkcji ale niestety za trudny
przykład i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Bardzo proszę o pomoc
31 maj 11:40
niktoś: Najpierw oblicz pochodną każdego z tych czynników. Przy dwóch ostatnich,
skorzystaj ze wzoru na pochodną funkcji złożonej.
Potem, skorzystaj ze wzoru na pochodną iloczynu
dla funkcji dla f(x)=(1+x) i g(x)=√2+x2*3√3+x3.
Jak będziesz potrzebował pochodnej g(x)
to znowu skorzystaj z tego wzoru tym razem dla √2+x2
i 3√3+x3, wykorzystując obliczone na początku ich pochodne.
31 maj 12:13
Kruczek: Nigdy czegoś takiego nie miałam więc nie bardzo rozumiem. Policzyłam pochodne tych czynników:
(1+x)'=1
√2+x2=x/√2+x2
31 maj 13:04
Kruczek: I jeszcze
3√3+x3=x2*(3+x3)(−2/3)
i dalej nie umiem tego zastosować. Nie wiem jak dalej to uprościć i wgl
31 maj 13:06
31 maj 13:58
Qulka: więc liczysz granicę
| | (1+x+h)•√2+(x+h)2•3√3+(x+h)3 − (1+x)•√2+x2•3√3+x3 | |
lim |
| |
| | h | |
31 maj 14:01
Kruczek: Więc niepotrzebnie liczyłam te pochodne czynników? A jak to dalej mam policzyć? Na prawdę nie
rozumiem tego
31 maj 15:07