stereometria
salamandra:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole podstawy jest dwa razy większe od pola ściany
bocznej. Oblicz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
Pp=a
2
a
2=a*h
h=a
Pole na drugi sposób:
z tw. cosinusów:
| | 2a√5 | | 2a√5 | | 2a√5 | | 2a√5 | |
(a√2)2=( |
| )2+( |
| )2−2*( |
| )2*( |
| )2*cosα |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 20a2 | | 20a2 | | 20a2 | |
2a2= |
| + |
| −2( |
| )*cosα |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
| | 40a2 | | 40a2 | |
2a2= |
| − |
| *cosα |
| | 25 | | 25 | |
| | 10a2 | | 25 | | 1 | |
cosα= |
| * |
| =− |
| |
| | 25 | | −40a2 | | 4 | |
ok?
30 maj 00:55
Eta:
30 maj 01:01
salamandra: No to w takim razie dobranoc, ostatnie, optymalizacyjne na rano
30 maj 01:03
30 maj 01:04
Eta:
Rozwalisz maturę na 200%
30 maj 01:04
salamandra: Wiem, że podobne, właśnie miałem tam wcześniej napisać, że czeka mnie właśnie to zadanie, ale
dopiero później doczytałem, że tutaj pola są danymi
30 maj 01:05
salamandra: Eta.... jestem realistą, z 70% będę w miarę zadowolony
30 maj 01:06
Eta:
100% na bank
30 maj 01:06
salamandra: Z podstawy
30 maj 01:07
Eta:
Obstawiam

100% i 100%
30 maj 01:08
Eta:
Jak to dobrze,że tu do nas trafiłeś, fajnie się z Tobą pracuje
30 maj 01:09
salamandra: To ja nie obstawię, ale powiem fakt, że gdyby nie Wy, to nie byłoby nawet szans na 50%
30 maj 01:10
Eta:
Będzie dobrze

i tak trzymaj !
30 maj 01:11
salamandra: Dziękuję za miłe słowa, dużo bym dał, żeby Twoje przewidywania się spełniły
30 maj 01:14