ostrosłup
julcia: W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym krawędź boczna o długości 10 tworzy z płaszczyzną
podstway kąt 60°. Oblicz cosinus kąta między dwiema kolejnymi ścianami bocznymi ostrosłupa.
29 maj 20:17
Eta:
@
julcia
Czekam, bo może któryś z maturzystów :
salamandra ,
Patryk ,..... Ci pomogą ?
29 maj 21:29
Eta:
Jeszcze i
fil
29 maj 21:30
salamandra:

10=2a
√2
10
√2=4a
5
√2=2a
z tw. Pitagorasa w BCS:
| | 5√14 | | 1 | | 25√7 | |
P=5√2* |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Pole BCS na drugi sposób:
Z tw. cosinusów w czerwonym:
| | 5√7 | | 5√7 | | 5√7 | |
100=( |
| )2+( |
| )2−2*( |
| )2*cosα |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 350 | | 175 | |
100= |
| − |
| *cosα / * 4 |
| | 4 | | 2 | |
400=350−350*cosα
29 maj 22:09
fil: @salamandra ty chyba jestes pracoholikiem
29 maj 22:14
salamandra: Nie większym niż ty
29 maj 22:29
Eta:

Strasznie się oliczyłeś

( jak z czasem na maturze będzie ?
Ładnie,że podjąłeś wyzwanie

To ja tak:
d
p=10 z "ekierki" OCS
| | 5√3 | |
k= |
| −−− z "ekierki" OCE |
| | 2 | |
| | 175 | |
to w ΔOBE : w2=52+k2 =...= |
| |
| | 4 | |
z tw. cosinusów w ΔBED :
cosα= U{w
2+w
2−d
2}{2w*w
| | d2 | | 200 | | 25 | |
cosα= 1− |
| = 1− |
| = − |
| |
| | 2w2 | | 175 | | 175 | |
==========
29 maj 22:44
29 maj 22:45
Eta:
A Ty
fil ? ... leniuchem
29 maj 22:47
salamandra: zrobiłem najszybciej jak umiem
29 maj 22:48
Eta:
29 maj 22:52
29 maj 23:19
fil: @Eta ja juz odpoczywam przed matura
30 maj 00:20
salamandra: Nieładnie
Etę oszukiwać
30 maj 00:20
ICSP: i dlatego planimetrię, stereometrię zostawia się na sam koniec.
No może przed zadaniami dowodowymi i prawdopodobieństwem.
30 maj 00:21
Eta:
Jak wrzucisz zadanko ..... nie odpowiem
30 maj 00:21
fil: a, moze jeszcze jakies zadanko sie zrobi
30 maj 00:39