matematykaszkolna.pl
Giender Gacyś03: Jak to wyciągnąć z tablic? − Wartość krytyczna Cześć, jak wyciągnąć z tablic przedział ufności 1 − α dla danego wyniku? no bo jeśli mam obliczone coś w stylu t005,24 = 2,064 −> to wiem że to wyciągam z pozycji 24 w tablicy ( t α2 ,n−1 −> n−1) natomiast w moim kolejnym przykładzie musze znowu wartość krytyczna wyciągnąć natomiast nie mam n−1. Z α2 = z0,025 bo 1−α = 0,95 (0,95 to poziom ufności) Mógłby mi ktoś po prostu napisać jak to zrobić albo podać wartość? został mi ostatni podpunkt w zadaniu do oddania na statystyke opisową a za 2 h kończy sie termin i już jestem totalnie... wykończony.? Z góry bardzo dizekuje za odpowiedź i pomoc.
28 maj 21:41
a7: a możesz podać treść zadania?, bo tak jest dużo łatwiej znaleźć odpowiedź, tutaj mało kto odpowiada na pytania statystyczne, więc mimo, że dobrze nie umiem to może lepszy ryc niż nic i spróbuję dopasować treść zadania, do odpowiedzi do wzoru itp. jest kilka tablic statystycznych
28 maj 21:44
a7: to, co piszesz to jest chyba do rozkładu normalnego, ale może jak podasz treść zadania to cóś sie uda znaleźć
28 maj 21:46
aniabb: pierwsze to tablice t−studenta drugie to normalny
28 maj 21:53
28 maj 21:54
aniabb: 0.95 ma być w środku tabeli i odczytujesz brzegi https://prnt.sc/smt3yd
28 maj 21:56
Gacyś03: dziękuje bardzo, rozkojarzenie... miałem podać ale po chwili mi wyleciało ! dziękuje!
28 maj 22:13