dla jakiej wartości a
patryk: Niech X≈N(10,2) Dla jakiej wartości a zachodzi P(IXI<a)=0,6
Wyszło mi Φ(a−10/2)−Φ(−a−10/2)=0,6
Dlaczego to musi być więcej niż 10?
Φ(a−10/2)=0,6 daje (a−10/2)0,2533 czyli a=10,5066
I skąd wzięło się 0,2533 i sam wynik a?
Z góry dziękuję za pomoc
24 maj 13:50
24 maj 13:54
ABC:
bierzesz z tablicy rozkłady normalnego wartość odpowiadającą 0,6 a potem ją odstandardyzowujesz
do twoich parametrów
24 maj 13:54
patryk: 0,6=0,72575 i i jak dalej
24 maj 14:00
Qulka: odwrotnie... ty masz dystrybuantę i szukasz x ...0.6 ma być w środku tabeli i odczytujesz
brzegi
24 maj 14:04
24 maj 14:06
patryk: Niestety nadal nie jest dla mnie jasne skąd 0,2533 a potem 10,5066
24 maj 15:38
Qulka:
u Ciebie Φ(
a−102)=0,6
z tablic Φ(0.2533)=0,6
zatem a−10=0,2533•2=0,5066
ostatecznie a=10,5066
24 maj 15:48
patryk: Już rozumiem, wielkie dzięki
24 maj 15:51
patryk: Jeszcze jedno pytanie skąd wiadomo ze po 0,25 jest 33 w tabeli tego nie widzę
24 maj 16:15
Qulka: albo mieli dokładniejszą tabelę albo kalkulator statystyczny
24 maj 17:05