Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, których reszta z dzielenia przez 6 j
Anastazja: witam proszę o rozwiązanie tego zadanie z wyjaśnieniem
Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, których reszta z dzielenia przez 6
jest równa 3
28 maj 16:01
Mariusz:
Liczby te tworzą ciąg arytmetyczny gdzie
a
1=15
a
n=99
r=6
a
n=a
1+(n−1)r
99=15+6(n−1)
99=9+6n
n=15
| | (15+99)15 | |
S= |
| =57*15=900−45 |
| | 2 | |
S=855
28 maj 16:25
a7: 15 21 27.......................................99
a
1=15 a
n=99 r=6 a
n=a
1+(n−1)*6 n=15
28 maj 16:28
28 maj 16:29
28 maj 16:30
nie umiem into matematyka: |Ω|=90; − ilość liczb (zakres (10−99)
Szukasz pierwszej liczby podzielnej przez 6 dającą resztę 3 = (12+3=15)
Kolejna jest po następnej 6(18+3=21)
a1=15; r=6; a(n)=(szukasz ostatniej liczby podzielnej przez 6 dającą resztę 3)=99;
podstawiasz do wzoru z tablic na Wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego a( ) n o pierwszym
wyrazie a1
i różnicy r:
a to daje Ci odpowiedź na pytanie; obliczenia pozastawiam Tobie; odpowiedz to 15, w razie pytań
pisz
28 maj 16:30
Jerzy:
A co to jest |Ω| ?
28 maj 16:34
Jerzy:
I czy ta suma rzeczywiście wynosi 15 ?
28 maj 16:35