przekształcenie funkcji symetria środkowa
panbanan: wykres funkcji y = 3x−5 przekształcono przez symetrię środkową względem początku układu
współrzędnych i otrzymano wykres funkcji g. Podaj wzór opisujący funkcję g?
28 maj 14:01
xyz: f(x) staje się −f(−x)
podstaw samemu
28 maj 14:07
28 maj 14:12
a7:
y=3x+5
=====
28 maj 14:13
28 maj 14:15
panbanan: a7: hmm, czyli ten wzór nie jest prawidłowy: f(x) staje się −f(−x) ?
28 maj 14:18
panbanan: bo w takim wypadku byłoby y= − 3x+5 zamiast y=3x+5
28 maj 14:18
a7:
28 maj 14:18
a7: f(−x)=3(−x)−5=−3x−5
−f(−x)=−(−3x−5)=3x+5
==================
28 maj 14:20
a7: złym kolorem podkreśliłam , bo chodzi o czerwoną prostą, ale mam nadzieję, że jest zrozumiale?
28 maj 14:22
a7: jak liczymy f(−x) to za iks wstawiamy minus x, a jak liczymy potem −f(−x) to wtedy wszystko, co
nam wyszło w f(−x), przepisujemy ze zmienionym znakiem
28 maj 14:24