Pilne
Kasia: Napisz równanie prostej, do której należą punkty:
a)A=(−3,−8)I B=(1,−8)
b)A=(−4,−1)i B=(6,4)
c)A=(−3,4) i B=(0,2)
d)A=(−2,−10) i B=(1,−1)
e)A=(−4,0) i B=(6,5)
f)A=(2,−6) I B=(8,−15).
Trochę tego jest ale potrzebuje pilnie zaliczyć matme A nie kumam tego.
28 maj 11:09
28 maj 11:10
28 maj 11:11
a7:

a) y=ax+b
odejmujemy stronami czyli od pierwszego drugie, stronami czyli co co po prawej od tego co po
prawej a to co po lewej od tego co po lewej
(−8)−(−8)=−3a+b−a−b
wychodzi 0=−4a czyli a=0 b=−8
czyli wzór prostej to y=−8 (można to było też od razu zauważyć jak jest ta sama współrzędna y
to nie ma innej możliwości tylko , że a będzie=0 a prosta równa tej współrzędnej ygrekowej
28 maj 11:17
a7:

b)y=ax+b
znowu odejmujemy stronami zredukuje nam się b , wyliczymy a
−1−4=−4a−6a wychodzi dalej −5=−10a czyli a=
12
be wyliczamy z któregoś z równań podstawiając wyliczone a
−1=
12*(−4)+b b=1
y=
12x+1
=========
28 maj 11:24
a7: itd.
28 maj 11:24
janek191:

f)
Inny sposób:
A =(2, −6) B = ( 8, −15)
| | −15 −(−6) | | −9 | |
a = |
| = |
| = − 1,5 |
| | 8 − 2 | | 6 | |
więc
y = −1,5 x + b A = ( 2, −6)
zatem
− 6 = −1,5*2 + b
− 6 = − 3 + b
b = − 6 + 3 = − 3
Odp. y = −1,5 x − 3
================
28 maj 11:32
a7:

c) B=(0,2) czyli b=2 (b to zawsze miejsce przecięcia z osią OY, inaczej mówiąc wartość y w
miejscu przecięcia czyli dla iks równego zero)
A=(−3,4)
y=ax+b b już wiemy , że równe 2
czyli korzystamy już tylko z punktu A ,żeby wyliczyć a
−4=a*(−3)+2 −3a=−6 a=2
y=2x+2
======
28 maj 11:40
Kasia: Dziękuję za odpowiedź ale brakuje mi jeszcze dwa zadania : D i E😊
28 maj 12:52
Jerzy:
No to na co czekasz. Sposób jest identyczny.
28 maj 12:53
28 maj 12:55
ICSP: ale jaki upgrade będzie

a) , b) , c) zrobione zwykłym podstawieniem
d) , e) brak
f) upgrade do wzoru na współczynnik kierunkowy
28 maj 13:06
ICSP: Mamy dwa punkty A(xa , ya) oraz B(xb , xy)
równanie prostej które przez te punkty przechodzi zadane jest wzorem:
(y − ya)(xb − xa) = (yb − ya)(x − xa)
d) A(−2,−10) , B(1,−1)
zatem prosta:
3(y + 10) = 9(x +2)
y = 3x − 4
28 maj 13:09
ICSP: Teraz będzie jeszcze lepszy upgrade
28 maj 13:10
Mariusz:
A=(−3,−8)I B=(1,−8)
Mnie uczyli takiego równania prostej
| | −8−(−8) | |
y−(−8)= |
| (x−1) |
| | 1−(−3) | |
y=−8
Jest to przypadek szczególny interpolacji wielomianowej Newtona
28 maj 13:15
Jerzy:
13:09 , podziel obustronnie przez xb − xa i dostaniesz równanie, którego Cię uczyli
28 maj 13:19
a7: @Kasia raczej zrób prostszymi metodami z linków...... lub zrozum na czym polega metoda z
upgrade'u
28 maj 13:20
a7: upgrade'ów
28 maj 13:20