matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną z funkcje f(x)
Dawid:
1
Kp(x)=
(x
2
−ln(2x+9))
x
27 maj 21:21
Qulka:
2x/(2x+9) −ln(2x+9)
1+
x
2
28 maj 00:20
Dawid:
możesz mi zdradzić jaki był pierwszy oraz kolejny krok w działaniu ? Pozdrawiam
28 maj 20:12
Qulka:
pierwszy: mnożenie żeby nie było nawiasu potem pochodna z ułamka
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
28 maj 20:17
Qulka:
ln(2x+9
(ln(2x+9))'•x− ln(2x+9)•1
( x+
)' = 1+
=
x
x
2
1
(
•2)•x− ln(2x+9)•1
2x+9
= 1+
x
2
28 maj 20:23
Qulka:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2072.html
28 maj 20:25
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick