Punkty
michał: Punkty P1 ,P2 ,P3 ,...,P23 ,P24 dzielą okrąg na 24 równe łuki (zobacz rysunek). Punkt A jest
punktem przecięcia cięciw P9P20 i P6P 13.
Udowodnij, że trójkąt AP 20P13 jest równoramienny.
https://imgur.com/a/8lXbYne
26 maj 14:53
26 maj 15:06
wredulus_pospolitus:
| 1 | | 10 | |
∡P20P13P6 = |
| *360o* |
| = 75o |
| 2 | | 24 | |
| 1 | | 4 | |
∡P13P20P9 = |
| *360o* |
| = 30o |
| 2 | | 24 | |
Trójkąt AP
13P{20} ma dwa znane nam kąty o miarach: 75
o i 30
o ... więc trzeci kąt ma miarę

Wniosek z tego, że ...
26 maj 15:08
a7:

360:24=15
∡AP
20=30 (kąt wpisany będący połową kąta środkowego opartego na łuku P
9P
13)
∡AP
13=75 (kąt wpisany będący połową kąta środkowego opartego na łuku P
6P
20)
∡P
20AP
13=180−30−75=75 (suma miar kątów w trójkącie wynosi 180, odejmujemy obliczone
kąty)
∡P
20AP
13=∡AP
13P
20 czyli trójkąt AP
20P
13 jest równoramienny, c.n.w.
26 maj 15:10
26 maj 15:59