.
Michasia: Kąt środkowy i kąt wpisany są oparte na tym samym łuku.Suma ich miar jest równa 150' .Oblicz
miarę kata srodkowego.
25 maj 09:10
janek191:
α + 2α = 3 α = 150o
α = 50o
2α = 100o
============
25 maj 09:14
Michasia: czyli miara kąta srodkowego to 100?
25 maj 09:15
wredulus_pospolitus:
tak
25 maj 09:23
25 maj 10:07
Kaja: A ktoś zna inny sposób rozwiązania ? Bo też to mam.
25 maj 10:20
25 maj 10:49
a7: jeszcze można to zrobić metodą prób i błędów
np. jeśli α=30 to2α=60 30+60≠90 ; jeśli α=40 to 2α=80 40+80≠120,, jeśli α=50 50+100=150
odp. kąt miara kąta środkowego to 100o
25 maj 10:56