cosinus
jolka: cosα=−u{3}/{5}
cos β= −u{7}/{5}
ile wynosi cosγ jesli α+β+γ=360 stopni
24 maj 13:55
jolka: chodzilo o 35
i u {7}{5}
24 maj 13:58
jolka: 75
sory pierwszy raz tu cos pisze
24 maj 13:58
ICSP: ale wiesz, że cosinus nie może być mniejszy od −1 ?
24 maj 13:58
ICSP: ani większy od 1?
24 maj 13:59
24 maj 13:59
jolka: boze co ze mna cosβ=−45
mialam dodane na kartce,i zle sb przepisalam, dzieki juz jasne
24 maj 14:05
a7: α+β+γ=360 γ=360−(α+β) cosγ=cos(360−(α+β))=cos(α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ
mamy III ćwiartke (gdyż cosinus <0) czyli sinus też mniejszy od zera
sinα=−√1−9/25=−4/5
sinβ=−√1−16/25=−3/5
cosγ=−3/5*(−4/5)−(−4/5)*(−3/5)=12/25−12/25=0
γ=90o
24 maj 14:08
jolka: dziekuje bardzo
24 maj 14:09
a7: a zaraz, coś pomyliłam, może to być też druga ćwiartka, bo przecież w drugiej cosinus też jest
ujemny
24 maj 14:11
Mariusz:
ICSP zakładając że α,β ∊ ℛ
24 maj 18:50