wykaz
hania: wykaz ze liczba 49 3 59 6 jest kwadratem liczby 610
jakies rady?
z gory dziekuje
23 maj 17:05
Qulka: na pewno tak wygląda ta liczba?
23 maj 17:12
hania: 44444444435555555556
jest po 9 cyfr 4 i 5, przepraszam za nie jasne zapisanie
i jest kwadratem liczby
6666666666 (10 liczb)
23 maj 17:18
a7:
44444444435555555556=66666666662
23 maj 17:26
Qulka: może indukcyjnie .. 662 potem 6662 ...itd
23 maj 17:26
ABC:
to ma być zadanie typu wykaż bez kalkulatora ?
widzę taką drogę 36 *(11111111111)2
i teraz pomocniczo (11111)2=123454321
a potem (1111100000+11111)2
23 maj 17:31
hania: przepraszam, ale nie rozumiem
23 maj 17:34
23 maj 17:34
ICSP: 44444444435555555556 =
44444444444444444444 −
11111111111 +
2222222222 +
1 =
4 + 40 + ... + 400000000000000000000 −
1 + 10 + ... + 10000000000 +
2 + 20 + ... + 2000000000 +
1 =
| | 1020 − 1 | | 1011 − 1 | | 109 − 1 | |
= 4 * |
| − |
| + |
| + 1 = |
| | 10 − 1 | | 9 | | 9 | |
| | 4*1020 − 8*1010 + 4 | | 2 * (1010 − 1) | |
= |
| = ( |
| )2 |
| | 9 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6666666666 =
6 + 60 + 600 + ... 6000000000 =
| | 1010 − 1 | | 2 * (1010 − 1) | |
= 6 * |
| = |
| |
| | 10 − 1 | | 3 | |
Jak widać równość zachodzi.
23 maj 17:37
hania: Dziekuje bardzo za pomoc
24 maj 08:56
Qulka: mam nadzieję że brakującą dwójkę i podmiankę 9 ma 10 sama zrobi
24 maj 09:24
hania: tak zrobilam, zasugerowałam sie jedynie sposobem, liczylam sama, i tak zauwazylam ze raz jest
zapisane 109 zamiast 1010, dokładnie w drugiej linijce nad przerywana kreska, i ze dokladnie
tam brakuje 2, prosze byc spokojnym, nie pytam po to zeby przepisac na zywca cale rozwiazanie,
24 maj 10:48