Dowód
SABIRAP: Wykaż że liczba 44...4355...56 jest kwadratem 66...6 (4 i 5 jest 9 cyfr, a 6 jest 10 cyfr)
| | 4*1020−8*1010+4 | |
(66...6)2 zamieniłem na takie coś |
| |
| | 9 | |
I mam problem zamienieniem drogiej liczby do takiego wyrazu
Z góry dzięki
20 gru 20:22
SABIRAP: ref
20 gru 21:51
SABIRAP: ref
20 gru 22:24
PW: Nie rozumiem co ma oznaczać
44...4355...56
− czego tu trzeba się domyślić?
20 gru 22:39
SABIRAP: Wykaż, że liczba a=44444444435555555556 jest kwadratem liczby b=6666666666.
20 gru 23:49
PW: 44444444435555555556 = 44444444444444444444 + 1111111111 − 10000000000 + 1 =
| | 1020−1 | | 1010−1 | |
= 4· |
| + |
| − 1010 + 1 − dodać . |
| | 9 | | 9 | |
21 gru 00:37
Eta:
dla n=1 4356 = 66
2
dla n=2 443556 = 666
2
dla n=3 44435556 =6666
2
dla n=4 4444355556 = 666666
2
.............
dla n=9 444...43555....56 = 6666666666
2
i wykazać indukcyjnie
21 gru 00:55
PW: Świetne, tylko trzeba znać ten numer, "normalny człowiek" tego nie wymyśli, zwłaszcza gdy nie
jest jakoś nakierowany. Kiedyś koleżanka po fachu przysłała mi plik z takimi ciekawymi
zależnościami, bodajże w PowerPoint to było zrobione, jest tego więcej
21 gru 08:59