pochodna
hania: Dziedziną funkcji f jest przedział (−8;11). Funkcja f jest ciągła oraz:
f ' (x) > 0 ⟺ x ∈ (−8,−3) ∪ (−3,4) ∪ (7,11)
f ' (x) < 0 ⟺ x ∈ (4,7)
f ' (x) = 0 ⟺ (x = −3 v x = 4)
W punkcie x=7 pochodna funkcji f nie istnieje. Do wykresu funkcji f należą punkty (2,5) i
(7,5). Na podstawie powyższych danych:
a) Wyznacz punkty, w których funkcja f ma ekstrema lokalne.
b) Uporządkuj od najmniejszej do największej liczby: f(1), f(−3), f(6), f(−7). Odpowiedź
uzasadnij.
jedynie widze ze w −3 nie ma ekstremum, a w 4 ma maksimum, czy ktos moglby mi objasnic, ale tak
dosc lopatologicznie, co sie dzieje z ta funkcja w 7 ze nie istnije pochodna, a funkcja jest
ciagla i przyjmuje wartosc 5
23 maj 16:34
23 maj 16:48
hania: kurde, dalej nie rozumiem czemu nie ma w tym punkcie pochodnej. ale dzieki
23 maj 16:52
23 maj 17:20
a7: PS> oczywiście rysunek jest poglądowy (nie uwzględniłam punktu (2,5)
23 maj 17:21