pochodna
mr. t: Dziedziną funkcji f jest przedział (−8, 11). Funkcja f jest ciągła oraz f'(x)>0 ⇔ x∊(−8;−3) u
(−3;4) u (7;11),
f'(x)<0 ⇔ x∊(4;7) , f'(x)=0⇔(x=−3 v x=4)
W punkcie x = 7 pochodna funkcji f nie istnieje. Do wykresu
funkcji f należą punkty (2, 5) i (7, 5). Na podstawie powyższych danych:
a) wyznacz punkty, w których funkcja f ma ekstrema lokalne
b) uporządkuj od najmniejszej do najwiekszej liczby: f(1), f(−3), f(6), f(−7)
Wiem, że na pewno jedno ekstremum znajduje się w 4, co do drugiego mam watpliwosci czy jest w
7, tylko dla x=7 pochodna nie istnieje
Nie wiem czy jedno wyklucza drugie...
co do podpunktu b, nie mam pojecia jak sie za niego zabrać
19 kwi 17:29
wredulus_pospolitus:
Jeśli chodzi o ekstrema to:
w x = −3 nie ma ekstremum (jest punkt przegięcia −−−> patrz wykres g(x) = x3 dla okolic x=0
)
w x = 4 masz maksimum lokalne
w x = 7 masz minimum lokalne −−− jednak tutaj zmiana monotoniczności funkcji musi być 'nagła'
(patrz h(x) = |x| w okolicach punktu x = 0)
Uwaga do punktu 7 −−− tu musi być ekstremum ze względu na to, że mamy podane, że funkcja f(x)
jest CIĄGŁA więc nie ma możliwości abyśmy mieli w tym miejscu 'uskok'.
19 kwi 17:35
wredulus_pospolitus:
co do (b)
wiemy, że funkcja rośnie w przedziale (−8 ; 4) (w −3 jest punkt przegięcia, ale on nie
zmienia monotoniczności samej funkcji).
więc ... f(−7) < f(−3) < f(1)
wiemy, że f(2) = 5 .... a przecież f(1) < f(2) = 5
wiemy także, że f(7) = 5 ... a przecież 5 = f(7) < f(6) (bo funkcja maleje na przedziale
(4,7)
stąd mamy:
f(−7) < f(−3) < f(1) < 5 < f(6)
19 kwi 17:38
mr. t: jedno pytaie do podpunktu a, czy informacja, iż nie ma pochodnej dla x=7 nie wyklucza istnienia
ekstremum?
19 kwi 18:11
wredulus_pospolitus:

Odpowiem pytaniem (i wykresem) na pytanie

Czy funkcja f(x) = |x−2| − 1 posiada minimum lokalne w x=2

Reasumując: dzięki pochodnej wiemy czy w danym punkcie jest czy nie ma ekstremum, ale nie
istnienie pochodnej w danym punkcie nie przesądza o tym 'co się dzieje z funkcją' w tymże
punkcie.
19 kwi 18:14
wredulus_pospolitus:
mr t: gdyby w x=7 NIE BYŁO ekstremum to powstają następujące problemy:
1) W jaki sposób funkcja z malejącej zmienia się na rosnącą (monotoniczność)
Odpowiedź: no bo jest 'skok' wartości funkcji (jedyna możliwość w momencie w którym x=7 należy
do dziedziny funkcji)
2) Ale jak możliwy jest 'skok' wartości funkcji w momencie w którym ma być ona ciągła?
Odpowiedź: Jest to niemożliwe.
19 kwi 18:16
mr. t: super, dzieki wielkie
19 kwi 18:19