geometria analityczna
salamandra: Okrąg o równaniu o: x
2+2x+y
2+2y=14 jest styczny do prostych k: 4y−3x−19=0 i l: 4y+3x+27=0 w
punktach K i L odpowednio. Wyznacz równania wszystkich okręgów, które są jednocześnie styczne
do okręgu o, prostych k i l oraz nie przechodzą przez punkty K i L
Wstawiam zdjęcie, co udało mi się zrobić oraz podgląd z Geogebry jak podstawiłem dane. Brakuje
mi pomysłu jak wyznaczyć równania tych okręgów.
| | 23 | |
Wyznaczyłem jeszcze punkt M (punkt przecięcia prostych K i L), M=(− |
| , −1) |
| | 3 | |
https://imgur.com/a/4nsyoCb
23 maj 16:26
Qulka: chyba to zadanie już było na forum
23 maj 16:31
salamandra: ja nie jestem dobry w szukaniu tutaj
23 maj 16:36
Qulka: może że ich środek leży na prostej MS i odległość od k =r a od S=r+4
23 maj 16:49
23 maj 16:51
an: A na Geogebrze co masz napisane
23 maj 16:57
salamandra: Wysłałem screena co zaznaczyłem na geogebrze
23 maj 17:10
an: na geogebrze wpisałeś dane z zadania i tyle, opisy p/n są zbyt skomplikowane
i nie bardzo wiadomo czego dotyczą zrób rysunek zaznacz co liczysz i po co.
23 maj 18:32
salamandra: Mówię, że wyznaczyłem współrzędne punktów styczności K i L, oraz współrzędne punktu przecięcia
prostych podanych w zadaniu "M". Nie wiem jak się zabrać do tych okręgów.
No i nie napisałem jeszcze, że S=(−1,−1) i r=4
23 maj 18:57
an: ale czy chociaż przypuszczasz jak usytuowane są te okręgi
23 maj 19:13
salamandra: Tak, wiem jak są usytuowane, ale nie potrafię dojść do rozwiązania
23 maj 19:16
an: dobra nie chce mi się dalej z Tobą droczyć, czy widziałeś to co podała Qulka
23 maj 19:24
an: To widziałeś czy nie ?
23 maj 20:07
Eta:
23 maj 20:14
Mila:
salamandra Masz odpowiedź?
Eta liczyłaś?
23 maj 21:14
salamandra: ja policzyłem−
pierwszy (mniejszy okrąg): (x+6)2+(y+1)2=1
drugi (większy): (x−19)2+(y+1)2=16
23 maj 21:28
Mila:

o: x
2+2x+y
2+2y=14 jest styczny do prostych k: 4y−3x−19=0 i l: 4y+3x+27=0
o: (x+1)
2+(y+1)
2=16
P=(−23}{3},−1)
1) Środki okręgów stycznych do ramion kąta KPL leżą na dwusiecznej tego kąta ,
okręgi mają być styczne też do danego okręgu zewnętrznie to jeden będzie położony
na lewo od punktu A, a drugi na prawo od punktu B
A=(−5,−1), B=(3,−1)
O=(x
1,−1)),x
1<−5
|AO|=
√(x1+5)2+(−1+1)2=|x
1+5|
| | |4*(−1)−3x1−19 | | |4*(−1)−3x1−19| | |
d(O, k)= |
| = |
| |
| | √42+32 | | 5 | |
5(x
1+5)=|3x
1+23|
x
1=−6 lub x
1=−1∉D
r=1 , O=(−6,−1)
(x+6)
2+(y+1)
2=1
==========
2) Q=(q,−1), q>3, B=(3,−1)
|BQ|=
√(q−3)2+(−1+1)2=|q−3|
d(Q,k)=d(Q,l)=|BQ|
licz dalej sam, posprawdzaj rachunki.
23 maj 21:34
Mila:
Zgadza się z moimi rachunkami, chociaż wydawało mi się,
że po prawej powinno być więcej okręgów.
23 maj 21:39
salamandra: Chyba nie jest to możliwe, bo nie mógłby być styczny do wyjściowego okręgu i prostych?

dziękuję za przeliczenie.
Rozumiem, że to, że przesuwasz o cztery jednostki, ponieważ punkt S i P leżą na tej samej
współrzędnej "y" i można się zająć tylko "x"?
23 maj 21:49
Mila:
Korzystam z definicji odległości punktów A i O oraz wzoru na odległość punktu od prostej.
Przeczytaj komentarz w punkcie 1.
23 maj 22:20
Eta:
Hej
Mila 
Ja liczyłam z podobieństwa trójkątów
S
1(−6,−1) r
1=1 i S
2(19,−1) r
2=16
o
1 : (x+6)
2+(y+1)
2=1
o
2: (x−19)
2+y(+1)
2= 256
23 maj 22:31
salamandra: Tak, ja rozumiem, ale mam na myśli to, że jakby rzędna P była inna niż S, to wtedy nie
moglibyśmy założyć, że dla S1 i S2 to również −1?
23 maj 22:34
wredulus_pospolitus:
ale S1 i S2 leżałyby na prostej przechodzącej przez P i S
23 maj 22:37
wredulus_pospolitus:
więc znając odległość od punktu P do punktu S1 i wiedząc na jakiej prostej leży ... wyznaczasz
współrzędne punktu S1
23 maj 22:38
salamandra: Tak, chodziło mi tylko o to, że tutaj mieliśmy ułatwienie, że musieliśmy się zajmować tylko
współrzędną "x"
23 maj 22:47
Mila:
Dzięki Eta, też liczyłam z podobieństwa, wydawało mi się, że jest więcej rozwiązań, ( po
prawej)
dlatego odwołałam się do podanego sposobu.
23 maj 23:02