matematykaszkolna.pl
mombinatoryka jaros: Na ile sposobów można wylosować z talii kart cztery karty, tak aby: c) wśród nich były co najmniej dwie karty tego samego koloru
23 maj 13:09
Jerzy: To zależy od talii.
23 maj 13:20
jaros: 52 karty 4 kolory
jaros: prosiłbym o wynik bo zdaje się, że w odpowiedziach jest zły
Jerzy: 52*51*50*49 − 134
23 maj 13:24
Jerzy: Korekta: 52*51*50*49 − 134*4!
23 maj 14:42
Minato: Co najmniej dwie z tego samego koloru oznacza 0) wybieramy kolor i, 1) dokładnie 2 lub, 2) dokładnie 3 lub, 3) dokładnie 4,

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

ad. 0) kolor →
= 4

nawias
13
nawias
nawias
2
nawias

nawias
39
nawias
nawias
2
nawias

ad. 1) dokładnie 2 →
*

nawias
13
nawias
nawias
3
nawias

nawias
39
nawias
nawias
1
nawias

ad. 2) dokładnie 3 →
*

nawias
13
nawias
nawias
4
nawias

ad. 3) dokładnie 4 →

nawias
13
nawias
nawias
2
nawias

nawias
39
nawias
nawias
2
nawias

nawias
13
nawias
nawias
3
nawias

nawias
39
nawias
nawias
1
nawias

nawias
13
nawias
nawias
4
nawias

4(
*
+
*
+
)

23 maj 14:51
Jerzy: Wszytkich losowań jest 52*51*50*49 i teraz odejmujemy te,gdzie wylosowano 4 karty w różnych kolorach. Takich możliwości jest: 13*13*13*13 i musimy ten iloczn spermutować, bo 4 kolory w kolejności losowania,losujemy na 4! sposobów.
23 maj 14:57
Qulka: jak jest słowo conajmniej lub conajwyżej warto przemyśleć zdarzenie przeciwne emotka
23 maj 15:01
Jerzy: I z tego skorzystałem emotka Coś rzadko pojawiasz się na forum emotka
23 maj 15:03
Jerzy: Zdarzeniem przeciwnym do „co najmniej dwie w tym samym kolorze” jest zdarzenie „każda w innym kolorze”
23 maj 15:08
: jaros chciał tylko wynik a nie rozwiązanie emotka
23 maj 15:20
: nie bądźcie nadgorliwi
23 maj 15:21
Qulka: jestem jestem tylko zależnie od tego na jakim komputerze pracuję mam inny nick
23 maj 16:22
jaros: Jeży i minuto mają 2 różne wyniki i oba są różne od odpowiedzi xD
23 maj 21:05
jaros: minato*
23 maj 21:05
jaros: Odp. z książki to 242164 Odp. Mam taką samom jak Minato − 278668 Jerzy − 5811936
23 maj 21:09
wredulus_pospolitus: Zacznijmy od tego, że rozwiązanie Jerzego ma sens tylko jeżeli uwzględniamy kolejność losowania tychże kart ... a treść zadania o tym nie mówi.
23 maj 21:09
wredulus_pospolitus: Minato vel Saizou niestety dwukrotnie policzył niektóre przypadki
23 maj 21:10
wredulus_pospolitus: Podejście od 'tyłu'

nawias
52
nawias
nawias
4
nawias

Wszystkich możliwych losowań (bez uwzględnienia kolejności wylosowanych kart) mamy

Policzymy ile NIE SPEŁNIA wymagań zadania. Czyli gdy wszystkie cztery karty są RÓŻNEGO koloru. Będzie to dokładnie:
nawias
13
nawias
nawias
1
nawias

nawias
13
nawias
nawias
1
nawias

nawias
13
nawias
nawias
1
nawias

nawias
13
nawias
nawias
1
nawias

*
*
*

Więc mamy:
52*51*50*49 

− 134 = ....
4*3*2*1 
23 maj 21:12
fil: Moze tak:
nawias
54
nawias
nawias
4
nawias

− 134 − czyli wybieramy 4 karty z 52 kart z talii a nastpenie odejmujemy zdarzenie,

wtedy kiedy wylosujemy po 1 karcie z kazdego koloru
23 maj 21:12
fil:
23 maj 21:14
wredulus_pospolitus: Podejście od 'frontu' (czyli na chama) Ile jest takich losowań, że mamy dokładnie jeden wylosowany kolor:
nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
13
nawias
nawias
4
nawias

*

Ile mamy takich losowań, że mamy dokładnie 3 karty jednego koloru i 1 drugiego:
nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
13
nawias
nawias
3
nawias

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
13
nawias
nawias
1
nawias

*
*
*

Ile mamy taki losowań, że mamy dokładnie 2 karty jednego koloru i po 1 karcie dwóch różnych kolorów:
nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
13
nawias
nawias
2
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

nawias
13
nawias
nawias
1
nawias

nawias
13
nawias
nawias
1
nawias

*
*
*
*

Ile mamy taki losowań, że mamy dokładnie po 2 karty dwóch różnych kolorów:
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
13
nawias
nawias
2
nawias

nawias
13
nawias
nawias
2
nawias

*
*

Minato (vel Saizou) niestety nie rozbił sytuacji (2 karty jednego koloru i 'coś innego' ) na dwa przypadki (patrz u mnie dwa ostatnie przypadki), przez co policzył podwójnie to co mam w ostatnim przypadku
23 maj 21:16
23 maj 21:19
wredulus_pospolitus: @a7 ... problem w tym, że w podanym linku jedyna dana odpowiedź (do tego podpunktu) jest ... błędna emotka
23 maj 21:21
a7: myślałam, że skoro Eta skorygowała tylko podpunkt a) , to, że ta odpowiedź (do podpunktu c)) jest dobra
23 maj 21:23
wredulus_pospolitus: nie ... tam żaden podpunkt początkowo nie był dobrze zrobiony emotka
23 maj 21:24
jaros: Dziękuje @wreduluspospolitus lecz mam pytanie do tak jakby pkt, c) w podejściu "na chama" dlaczego z kolorów losujemy odrazu 3 z 2 a nie 3 1 a następnie 2 1?
23 maj 21:38
jaros: Po zsumowaniu wynik taki jak w książce, chyba to jedyne poprawne rozwiązanie tego punktu c w całym internecie xD
23 maj 21:41
wredulus_pospolitus: ponieważ w metodzie 'na chama' masz sytuacje: 1.

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

kolor 1 , kolor 1 , kolor 1 , kolor 1 (dlatego
)

2.

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

kolor 1 , kolor 1 , kolor 1 , kolor 2 (dlatego
*
bo

jeden wybór odpowiada za wybranie koloru dla 'trzech elementów' a drugi dla pojedynczego) 3.

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

kolor 1, kolor 1, kolor 2, kolor 3 (dlatego
*
bo jeden

wybór to wybranie koloru dla dwóch elementów, a drugi to wybranie DWÓCH kolorów dla pojedynczych elementów) 4.

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

kolor 1, kolor 1, kolor 2, kolor 2 (dlatego
bo mamy wybór DWÓCH

kolorów dla par elementów) zauważ, że gdybyśmy w sytuacji (3) (czy też (4) postąpili jak chcesz to byśmy jako oddzielne sytuacje policzyli wybrania takiej 'czwórki' : As pik Król pik Dama trefl Walet kier Pierwszy raz w sytuacji: wybieramy kolor dla dwóch elementów −−− Pik wybieramy te elementy −−− As i Król wybieramy kolor dla pierwszego pojedynczego elementu −−− Trefl wybieramy ten element −−− Dama wybieramy kolor dla drugiego pojedynczego elementu −−− Kier wybieramy ten element −−− Walet A drugi raz w sytuacji: wybieramy kolor dla dwóch elementów −−− Pik wybieramy te elementy −−− As i Król wybieramy kolor dla pierwszego pojedynczego elementu −−− Kier wybieramy ten element −−− Walet wybieramy kolor dla drugiego pojedynczego elementu −−− Trefl wybieramy ten element −−− Dama Zauważ, że obu przypadkach uzyskaliśmy dokładnie taką samą 'czwórkę', ale policzyliśmy to dwa razy. Analogicznie w przypadku rozłożenia wyboru dwóch kolorów pod dwa elementy na wybieramy najpierw jeden później drugi.
23 maj 21:47
wredulus_pospolitus: Miało być innymi kolorami: Pierwszy raz w sytuacji: wybieramy kolor dla dwóch elementów −−− Pik wybieramy te elementy −−− As i Król wybieramy kolor dla pierwszego pojedynczego elementu −−− Trefl wybieramy ten element −−− Dama wybieramy kolor dla drugiego pojedynczego elementu −−− Kier wybieramy ten element −−− Walet A drugi raz w sytuacji: wybieramy kolor dla dwóch elementów −−− Pik wybieramy te elementy −−− As i Król wybieramy kolor dla pierwszego pojedynczego elementu −−− Kier wybieramy ten element −−− Walet wybieramy kolor dla drugiego pojedynczego elementu −−− Trefl wybieramy ten element −−− Dama
23 maj 21:51
jaros: O jak pięknie dziękuje
23 maj 21:54
wredulus_pospolitus: I nie przejmuj się −−− wielu osobom zdarzają się tego typu 'gafy' w przypadku zbyt pochopnego nie rozkładania na zbyt wiele przypadków w sytuacji, gdy liczymy 'bez uwzględniania kolejności' (dlatego ja zawsze prawdopodobieństwo staram się liczyć z uwzględnieniem kolejności).
23 maj 22:01