Nierówność
AHQ: Liczby nieujemne a i b spełniają warunek a
2+b
2=4 Udowodnij, że
Moja praca:
Obserwacja 1
Zauważmy, że z założenia wynika: a∊(0;2) oraz b∊(0;2)
Obserwacja 2
Bazując na obserwacji 1 udowodnimy nierówność a+b > ab dla a∊(0;2) oraz b∊(0;2)
| | b | | a | | b | | a | |
DOWÓD: ab = a |
| + b |
| < a+b (zarówno |
| jak i |
| są mniejsze od 1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Próbowałem przekształcić w taki sposób:
19 maj 19:31
AHQ: (...) i rozstrzygnij kiedy zachodzi równość.
19 maj 19:33
Leszek: Napisales ,ze a/2 < 1 ⇒ a< 2 i b< 2 to jakim cudem a2 + b2 = 4 ? ? ?
19 maj 19:36
AHQ: ≤ − poprawiam − nawiasy domknięte powinny być
Równość zachodzi dla a=b
19 maj 19:40
ABC:
no dobra równość zachodzi a gdzie dowód nierówności?
mi zajęło około 15 minut myślenia a jestem stary dziad

, a przeglądając twoje inne wpisy
wygląda że masz aspiracje do startu w Olimpiadzie Matematycznej, to powinieneś to w 5 minut
rozwalić
19 maj 20:14
ICSP: | | ab | | ab(a + b − 2) | | a + b − 2 | |
L = |
| = |
| = |
| = |
| | a + b + 2 | | (a+b)2 − 4 | | 2 | |
| | |a + b| | | √(a+b)2 | | √(a+b)2 + (a−b)2 | |
= |
| − 1 = |
| − 1 = ≤ |
| − 1 = √2 − 1 = P |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 maj 21:15
ICSP: tam = przed ≤ trza usunąć
Widać też kiedy zachodzi równość.
19 maj 21:16
Minato:
Niech a i b ≠ 0 (dla a = 0 lub b = 0 nierówność zachodzi)
Gm ≥ Hm
| | 1 | | 1 | | ab | | 3 | | 1 | |
[ |
| • |
| • |
| ]1/3 ≥ |
| |• |
| |
| | a | | b | | 2 | | | | 3 | |
pokazaliśmy nawet nierówność mocniejszą
19 maj 21:22
ABC:
to rozwiązanie rasowego olimpijczyka, ja bardziej prostacko robiłem

jeśli a=0 lub b=0 to wyjściowa prawdziwa , a jeśli nie , to można zamiast wyjściowej dowodzić
| a+b+2 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| ≥√2+1 czyli |
| + |
| + |
| ≥√2+1 |
| ab | | a | | b | | ab | |
| | 1 | | 1 | |
i teraz z ( |
| − |
| )2≥0 i warunku a2+b2=4 już idzie |
| | √a | | √b | |
19 maj 21:25
Minato:
ABC też miała taki plan

, ale przy okazji wyszło coś innego
19 maj 21:31
ICSP: Minato
| | 2 | | a + b + 2 | |
a + b + |
| ≠ |
| |
| | ab | | ab | |
19 maj 21:35
Minato:
Ale ja nic takiego nie napisałem
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| a | | b | | | | a | | b | | ab | |
| b | | a | | 2 | | a+b+2 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| ab | | ab | | ab | | ab | |
19 maj 21:40
Minato:
fakt, sorry, zwracam honor
19 maj 21:42
ICSP: Źle zapisałeś/aś zatem nierówność harmoniczną.
Należy odwrócić składniki występujące pod pierwiastkiem.
19 maj 21:42
ABC:
zdaje się że ICSP chodzi o to że (zmienię litery) średnia harmoniczna x,y,z to
| | 1 | | 1 | | ab | |
i x= |
| , y= |
| , z= |
| |
| | a | | b | | 2 | |
19 maj 21:45
Minato:
ale można to poprawić
2 ≥ ab
| | (ab)2 | | 4 | |
Gm = ( |
| )1/3 ≤ ( |
| )1/3 ≤ 3√2 |
| | 2 | | 2 | |
zatem
NIestety to ograniczenie nie daje nam tezy
19 maj 22:13
19 maj 22:37
PW: 4 = a
2 + b
2 ≥ 2p{a
2b
2 = 2ab (nierówność między średnimi)
Wynika stąd, że ab ≤ 2, a więc
Znana jest nierówność
Z (1) i (2) wynika, że mianownik tego ułamka jest większy od 3 lub równy 3, zatem ułamek nie
Jak wiadomo
| 1 | |
| < 0,4 < √2 − 1, co kończy dowód. |
| 3 | |
Takie bardzo olimpijskie to nie jest.
20 maj 00:42
ABC:
PW trochę nie rozumiem twojego rozwiązania, ta równość którą napisałeś pod (2)
| ab | | 1 | |
| = |
| nie jest prawdziwa dla dowolnych a,b |
| a+b+2 | | | |
jakieś dodatkowe założenia tu przyjmujesz?
20 maj 07:17
Bleee:
@ABC prawa strona nakłada dodatkowe warunki o tym że a≠0 oraz b≠0 których wcześniej nie miałeś.
20 maj 07:33
ABC:
ale mi chodzi o to że normalnie a/ab to się równa 1/b a nie a/b jak napisał PW
20 maj 08:09
jc: Dla a=b=√2 lewa strona równa się prawej, a więc ułamek jest większy od 1/3
bo 1/3 > √2−1.
20 maj 08:11
PW: Wiem, wiem. Oszukałem − oszacowałem
co żadnym osiągnięciem nie jest.
Wyświetliło mi się to przed oczami gdy poszedłem spać.
=================================================================
Poprawka:
Nierówność 4 ≤ 2ab wynikającą z zastosowania nierówności między średnimi do założenia, można
zapisać na dwa równoważne sposoby:
Zastosowanie nierówności między średnimi i (2) daje
Wobec tego
| | 1 | | 1 | | 2 | |
|
| + |
| ≥ + |
| ≥ √2 + 2, |
| | a | | b | | ab | |
a więc
co należało udowodnić.
Równość ma miejsce dla a = b =
√2
20 maj 08:15
jc:
(a+b)
2≤(a+b)
2+(a−b)
2 = 2(a
2+b
2) = 8, a więc a+b≤2
√2
| ab | | 1 | | (a+b)2−(a2+b2) | | 1 | | (a+b)2−4 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| |
| a+b+2 | | 2 | | a+b+2 | | 2 | | a+b+1 | |
20 maj 08:23
ABC:
a to co napisałeś PW 8.15 to OK , ja tak podobnie kończyłem swoje rozwiązanie
20 maj 08:51