Na rysunku przedstawiono trzy jednakowe kwadraty
andrzej:

Prosze o pomoc,bo wiem jak zaczac, ale nie wiem jak dokończyć.W zadaniu jest tak:. W Wykaż że
α+β=45° gdzie kąt alfa to ten zaznaczony kolorem różowym, a beta kolorem czerwonym.
19 maj 15:16
wredulus_pospolitus:
To są trzy kwadraty
19 maj 15:28
wredulus_pospolitus:

|AB| = 5
|AC| =
√3
|BC| =
√2
cos γ =

z tw. cosinusów wyznaczasz wartość cos γ i wykazujesz, że y = 135
o
19 maj 15:30
Minato:

zatem α+β=45
19 maj 15:31
wredulus_pospolitus:
tfu
oczywiście:
|AC| =
√10
|BC| =
√5
19 maj 15:31
19 maj 15:35
an:

Co powiesz o∡ABC
19 maj 15:35
andrzej: a7 właśnie o to mi chodziło, dzięki!
19 maj 15:44
a7: cieszę się, że utrafiłam ze sposobem

(było do wyboru do koloru)
19 maj 15:53