Wyznacz maksymalny przedział liczbowy w którym funkcja kwadratowa jest
Lunatyk: Jest malejąca
f(x)=6(x−42)2−29
18 maj 16:29
: zbadaj jej monotoniczność a potem weź linijkę i zmierz
18 maj 16:36
18 maj 16:37
: i idź spać
18 maj 16:37
janek191:

a = 6 > 0 − ramiona paraboli skierowane są do góry
p = 42
więc funkcja f maleje w ( −
∞, 42 >
Patrz też na wykres f.
18 maj 17:14
Lunatyk: Całkiem zapomniałam że zadałam tu pytanie z udało mi się zrobić samej ale dzięki tobie mogłam
sprawdzić odpowiedź dziękuję
18 maj 17:41