Wielomiany
Carol_02: ćwiczenie 0
Uporządkuj wielomian, podaj stopień wielomianu oraz wypisz kolejne współczynniki wielomianu:
w(x) = 8x4− 2x5+ 3x2− x3+ 5
2. Suma i różnica wielomianów jest wielomianem
Wyznacz sumę u + v wielomianów oraz różnicę u − v, jeśli:
a) u(x) = −2x4−3x3+5x2− x v(x) = 5x4+10x3−x2+ x − 4
b) u(x) = 7x5+2x3−6x+2 v(x) = 8x5−4x4−x2−12x+1
3. Mnożenie wielomianów.
ćwiczenie 2
Wyznacz iloczyn wielomianów u i v:
a) u(x) = x+2 v(x) = 3x2−2x+1
b) u(x) = 4x2−x v(x) = −2x2+3x−5
18 maj 14:42
18 maj 14:46
18 maj 14:47