optymalizacja
salamandra: Koszt godziny pływania pewnego rodzaju łodzi jest sumą kosztu stałego i kosztu zmiennego
zależnego od prędkości łodzi. Wiadomo, że koszt stały jest równy 2880 zł/h, a koszt zmienny
0,18x3 zł/h , gdzie x > 0 oznacza prędkość łodzi (w km/h).
1) Przy jakich prędkościach łodzi koszt przepłynięcia 1 km będzie mniejszy niż 306 zł?
2) Przy jakiej prędkości łodzi koszt przepłynięcia 1 km będzie najmniejszy? Oblicz ten koszt.
18 maj 01:42
18 maj 02:04
annabb:
1) gdy 0,18x2 + 2880/x < 306
więc xe(10 ; 35,3113)
2) min. 0,18x2 + 2880/x
x=20km/h koszt 216zł
18 maj 02:04
salamandra: Dlaczego z x3 staje się x2 i 2880/x?
18 maj 11:54
18 maj 11:55
annabb: bo liczysz koszt na km, a masz podany na godzinę, więc trzeba podzielić przez prędkość czyli x
18 maj 11:55
18 maj 11:59
18 maj 12:14
salamandra: Dlaczego 0,18x3+2880 jest jako „t”, skoro to przecież koszt, a nie czas?
18 maj 12:18
18 maj 12:27
salamandra: teraz jaśniej, dziękuję
18 maj 12:32
Minato:
płacisz
2880 zł na 1 godzinę
ale nie wiesz ile czasu będziesz płynąć (znasz jedynie drogę s = 1 km i prędkość x = V)
| | s | | 1 | |
ze wzoru na s = Vt mamy t = |
| = |
| |
| | V | | x | |
| | 1 | |
Wiec aby otrzymać koszt w jednostce czasy t należy 2888 zł pomnożyć przez t = |
| , |
| | x | |
to samo dzieje się z kosztem zmiennym → 0,18x
2
ALBO inaczej podejść
1h −−−−− 2880 + 0,18x
3 − koszt za godzinę użytkowania zależny od prędkości
18 maj 12:35