Koszt godziny pływania pewnego rodzaju łodzi
czarniecki: Koszt godziny pływania pewnego rodzaju łodzi jest sumą kosztu stałego i kosztu zmiennego
zależnego od prędkości łodzi. Wiadomo, że koszt stały jest równy 2880 zł/h, a koszt zmienny
0,18x3 zł/h , gdzie x > 0 oznacza prędkość łodzi (w km/h).
1) Przy jakich prędkościach łodzi koszt przepłynięcia 1 km będzie mniejszy niż 306 zł?
2) Przy jakiej prędkości łodzi koszt przepłynięcia 1 km będzie najmniejszy? Oblicz ten koszt.
14 maj 17:59
: s = 1 km
i jedziesz z pochodną
14 maj 18:04
Minato:
| | 1 | |
K(x) = (2880+0,18x3)* |
| |
| | x | |
I liczysz
14 maj 18:04
czarniecki: 1) mam rozwiązać jako zwykłą nierówność?
14 maj 18:12
Minato: tak
14 maj 18:13
czarniecki: (2880+9/50 x3−306x)*x<0
Coś kiepsko to wychodzi
14 maj 18:15
Minato:
2880+0,18x
3 < 306x
0,18x
3−306x+2880 < 0
i dalej sam
14 maj 18:19
czarniecki: Mam po kolei podstawiać, aż do 10? No bo pogrupować tego nie idzie
14 maj 18:27
ABC:
jak to piszą w książkach " czytelnik łatwo zauważy że 10 jest jednym z rozwiązań równania
0,18x
3−306x+2880=0 "
14 maj 18:29
czarniecki: Dokładnie tak
14 maj 18:30