dwumian
Marcin: jak obliczyć taki dwumian
17 maj 17:03
PW: O czym teraz się uczysz?
17 maj 19:08
Mila:
?
17 maj 19:19
Marcin: Takie rozwiązanie było podane przez prowadzącego statystykę na 1 roku studiów informatycznych
17 maj 19:31
PW: Bądź bardziej komunikatywny. Po prostu podaj treść zadania.
17 maj 19:35
a7: jaka była treść zadania? ewentualnie jaka to tematyka? ewentualnie naprowadź wszystkich o co Ci
dokładniej chodzi?
17 maj 20:20
Marcin: Gra polega na rzucie kostką i monetą, wygrywamy gdy wyrzucimy orła i 6 oczek, jakie jest
prawdopodobieństwo, że w n grach wygramy dokładnie k razy.
17 maj 20:53
PW: To typowe zadanie "na schemat Bernoullego".
Powtarzamy w niezmienionych warunkach doświadczenie, w którym przwdopodobieństwo sukcesu
(wylosowania orła i szóstki) jest równe
| | 1 | | 1 | | 1 | |
p = |
| • |
| = |
| (to pewnie zapisałeś z niepotrzebnymi nawiasami). |
| | 2 | | 6 | | 12 | |
Pytają o prawdopodobieństwo k sukcesów w n próbach.
Jest na to gotowy wzór (twierdzenie), ale na pewno nie ma w nim liczb 1 ani 6, ani 11 ani 66
(cokolwiek by miał znaczyć Twój napis).
17 maj 21:01
17 maj 22:00
a7: | | 1 | 1 | |
tutaj chodzi o pomnożenie ( |
|
| ) i ułamki te są w nawiasie , gdyż podnosimy do |
| | 6 | 2 | |
potęgi zgodnie ze Schematem Bernouliego (jak już napisał
PW, pewno brak tu kresek
ułamkowych
17 maj 22:10
a7: czyli odpowiedź to będzie
| | | | 1 | | 1 | | 5 | | 1 | |
P(Snk)= | ( |
| * |
| )k*( |
| * |
| )n−k |
| | | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
17 maj 22:14