zadania
blablala: Oblicz jaką kwotę Pan Brzęczyszczykiewicz wpłacił na roczną lokatę w Banku X, jeżeli po jej
zakończeniu wypłacił kwotę 1610 zł. Oprocentowanie lokaty wynosiło 7,2 % w skali rocznej, a
odsetki były kapitalizowane co pół roku. Wynik zaokrąglij do pełnych złotówek.
Oblicz jaką kwotę Pan Nowak wpłacił na roczną lokatę w Banku X, jeżeli po jej zakończeniu
wypłacił kwotę 5630 zł . Oprocentowanie lokaty wynosiło 5,5% w skali rocznej, a odsetki były
kapitalizowane co kwartał. Wynik zaokrąglij do pełnych złotówek.
Cena brutto komputera wynosi 2100. Oblicz jego cenę netto.
Uwaga:Cena brutto to cena wraz z podatkiem VAT (22%).
W dwóch naczyniach znajdują się roztwory o różnym stężeniu. Jeżeli zmieszamy ze sobą 40
g roztworu z pierwszego naczynia 50 g roztworu z drugiego, to otrzymamy roztwór 7%.
Jeżeli natomiast zmieszalibyśmy je w odwrotnych proporcjach, to otrzymalibyśmy roztwór 8%.
Oblicz stężenia obu roztworów.
17 maj 12:11
17 maj 14:06
janek191:
4)
40 x + 50 y = 0,07 ( 40 + 50)
50 x + 40 y = 0,08 ( 40 + 50)
40 x + 50 y = 6,3
50 x + 40 y = 7,2
4 x + 5 y = 0,63 / * 5
5 x + 4 y = 0,72 ? *(− 4)
20 x + 25 y = 3,15
−20 x − 16 y = −2,88
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
9 y = 0,27 / : 9
y = 0,03 = 3 %
===========
4 x + 5*0,03 = 0,63
4 x = 0,63 − 0,15 = 0,48 / : 4
x = 0,12 = 12 %
============
17 maj 14:14
17 maj 15:23