równanie
salamandra: Niech pn , dla liczby całkowitej n ≥ 0 , oznacza sumę odwrotności pierwiastków równania
√3x2−92nx−63n = 0 z niewiadomą x . Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu pn
17 maj 12:03
17 maj 12:05
salamandra: Δ=9
4n+4
√3*6
3n=6561
x−4
√3*216
x
17 maj 12:07
Minato:
Δ = (−92n)2−4•√3•(−63n) = 94n+4√6•63n > 0 dla n ≥ 0
17 maj 12:09
salamandra: i co dalej?
17 maj 12:12
Minato:
Tak jak pisałem w linku
jest to ciąg geometryczny o |q| < 1, zatem
Dolicz potrzebne wartości
17 maj 12:15
17 maj 12:17
Minato:
17 maj 12:18
salamandra: hm, ale pn to tylko suma odwrotności pierwiastków, więc dlaczego możemy to potraktować jako
wzór ogólny ciągu?
17 maj 12:19