Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu (p ) n
janek: Niech pn , dla liczby całkowitej n ≥ 0 , oznacza sumę odwrotności pierwiastków równania
√3x2 − 92nx − 63n = 0
z niewiadomą x . Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu (p ) n .
19 mar 13:17
Saizou :
Ten pierwiastek jest na całości?
√3x2−92nx−63n=0
19 mar 13:18
janek: nie, tylko na 3
19 mar 13:26
Saizou :
1) Δ ≥ 0
2)
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | | −b | | 92n | | 9*9 | |
pn= |
| + |
| = |
| = |
| = |
| =−( |
| )n= |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | | c | | −63n | | 6*6*6 | |
spróbuj dokończyć
19 mar 13:40
janek: trzeba liczyc delte? czy wystarczy podstawic do wzoru na sume ciagu geomateyrcznego

i z
ktoreo wzoru na sume ciagu powinienem skorzystac
19 mar 13:49
Saizou :
Jeśli zakładamy, że liczbym to w zbiorze liczb rzeczywistych to tak.
19 mar 14:02