planimetria
salamandra:

Promień okręgu wpisanego w trójkąt o bokach 5 i 8 jest równy
√3, a obwód tego trójkąta jest
liczbą całkowitą. Oblicz długość trzeciego boku tego trójkąta.
Zaznaczyłem co mogłem i brakuje mi pomysłu
16 maj 12:48
ABC:
wiem ze masz zdrowie do rachunków i nie boisz się wielomianów, podnoś wzór Herona do kwadratu i
przekształcaj
16 maj 12:58
16 maj 13:02
salamandra: hm, najpierw tak:
y+x=8
y=8−x
x+z=5
z=5−x
y+z=AC=8−x+5−x=13−2x
I to wstawiać teraz?
16 maj 13:03
fil:
pr = √p(p − a)(p − b)(p − c)
i wyliczasz trzeci bok
16 maj 13:13
salamandra: | | 8+5+13−2x | | 26−2x | |
p (połowa obwodu)= |
| = |
| =13−x |
| | 2 | | 2 | |
P=
√(13−x−8)(13−x−5)(13−x−13+2x)=
√(5−x)(8−x)x=
√x2−13x+40)x=
√x3−13x2+40x
| | 2√x3−13x2+40x | | 2√x3−13x2+40x | |
√3= |
| = |
| |
| | 13+13−2x | | 26−2x | |
16 maj 13:17
ABC:
p2r2=p(p−a)(p−b)(p−c)
pr2=(p−a)(p−b)(p−c)
trochę przekształceń i masz wielomian trzeciego stopnia
16 maj 13:19
ABC:
mówiłem ci żebyś do kwadratu podniósł najpierw
16 maj 13:20
salamandra: | | 2P | |
chciałem docelowo użyć r= |
| dlatego nie podnosiłem, a teraz się zastanawiam, czemu |
| | a+b+c | |
nie wychodzi
16 maj 13:22
ABC:
i niewiadomą ch...ą obrałeś , lepiej zajrzyj jednak do tamtego wątku jak to Eta oznaczyła
16 maj 13:23
salamandra: | | √3 | |
nie rozumiem skąd u Ety sinα= |
| się pojawia |
| | 2 | |
16 maj 13:29
salamandra: Z Twojego pr2........ faktycznie wychodzi, ale pytanie dlaczego nie wychodzi z mojego?
16 maj 13:37
fil: we wzorze na pole pod pierwiastkiem zabraklo ci (13 − x)
16 maj 13:39
ABC:
Eta trochę zgadła, to można uściślić pewnie ale nie chce mi się myśleć
ale chodzi o to żebyś oznaczył boki 5,8,a i wtedy do Herona podstawiał
16 maj 13:40
salamandra: Właśnie do tego doszedłem fil.... już drugie takie przeoczenie dzisiaj....
16 maj 13:42
salamandra: rachunki masakryczne, ale wyszło:
P=
√13−x)(13−x−8)(13−x−5)(13−x−13+2x)=
√(13−x)(5−x)(8−x)x=
√(13x−x2)(40−8x−5x+x2)=
=
√(13x−x2)(x2−13x+40)=
√13x3−x4−169x2+13x3+520x−40x2=
√−x4+26x3−209x2+520x
| | 2*√−x4−26x3−209x2+520x | |
√3= |
| /2 |
| | 26−2x | |
| | 4*(−x4+26x3−209x2+520x) | |
3= |
| |
| | 676−104x+4x2 | |
3(676−104x+4x
2)=−4x
4+104x
3−836x
2+2080x
2028−312x+12x
2=−4x
4+104x
3−836x
2+2080x
−4x
4+104x
3−848x
2+2392x−2028=0
−x
4+26x
3−212x
2+598x−507=0
W(3)=0
dzielę wielomian przez (x−3).... zostaje: (−x
3+23x
2−143+169)(x−3)=0
−x
3+23x
2−143x+169=0 v x=3
W(13)=0
(−x
2+10x−13)(x−13)(x−3)=0
−x
2+10x−13=0
x1=5−2
√3
x2=5+2
√3
x3=13
x4=3
Tylko 3 pasuje, bo dla x=13 bok jest ujemny.
Trzeci bok= 13−2x=13−6=7
Jeszcze pytanie− czy dla wyliczonego "x" powinienem sprawdzić, czy wyjściowy pierwiastek jest ≥
0?
16 maj 14:10
fil: wiesz, ze x ∊ (0, 5) i x ∊ Z
16 maj 14:26
salamandra: Tak, ale nie trzeba sprawdzić czy przypadkiem dany x nie sprawia, że pierwiastek jest ujemny?
Btw. Wejdź na discorda jak możesz
16 maj 14:38
ABC:
że tak powiem o k...a !

gdybyś oznaczył jak ci mówiłem rachunki byłyby łatwiejsze , na maturze ci czasu nie starczy
przy twoich
16 maj 14:55
salamandra: 
wybacz, upartość.... musiałem sobie udowodnić, że moim tez wyjdzie
16 maj 15:05