Promień okręgu wpisanego w trójkąt o bokach
czarniecki: Promień okręgu wpisanego w trójkąt o bokach 5 i 8 jest równy równy √3 , a obwód tego trójkąta
jest liczbą całkowitą. Oblicz długość trzeciego boku tego trójkąta.
Siedzę nad tym zadaniem już chyba z godzinę. Najpierw próbowałem to zrobić z tego, że
absinγ/2=p*√3, ale tutaj doszedłem tylko do równania −c4+166c2−312c−3549, więc powodzenia
w szukaniu miejsca zerowego tutaj.
Następnie spróowałem to zrobić z tego, że p*√3=h*c, h wyznaczyyłem jako √3+x2+√3 (x to
odcinek od wierzchołka c, do punktów gdzie promień pada na boki), c jako 13−2x, ale z tego
wyszło mi równanie 4x4−52x3+208x2−156x+81...
Już nie mam pomysłów
13 maj 20:25
Eta:

2P=r(a+b+c) i 2P=8*5*sinα
| | √3 | |
40 sinα=√3(13+a) jeżeli sinα= |
| czyli α= 60o lub α=120o |
| | 2 | |
wtedy 20
√3=
√3(13+a) −− liczba całkowita
13+a= 20 ⇒
a=7
13 maj 20:55
czarniecki: | | √3 | |
Skąd to, że sin alfa= |
| |
| | 2 | |
13 maj 21:03
ABC:
przy oznaczeniach Ety, jak się podniesie wzór Herona do kwadratu i trochę poprzekształca,
dochodzimy do równania :
a
3−13a
2+3a+273=0
sprawdzając dzielniki 273 mamy pierwiastek 7 i rozkład
(a−7)(a
2−6a−39)=0
z drugiego nawiasu jeden pierwiastek ujemny a drugi dodatni ale nie jest liczbą całkowitą
13 maj 21:43
czarniecki: Tak samo wychodzi w moim wielomianie, ale chyba powinno być jakieś inne rozwiązanie?
13 maj 22:15
ABC:
wypisywałeś wielomiany czwartego stopnia to ci napisałem rozwiązanie z wielomianem niższego ,
zapewne są inne rozwiązania ale to nie przekracza poziomu rozszerzonego liceum − twierdzenia o
pierwiastkach całkowitych jeszcze nie wyrzucili z programu
13 maj 22:22
Mila:
Możesz liczyć na piechotę i sprawdzać, czy przy dobranym trzecim boku zgadza się długość r.
a∊{4,5,6,7,8,9,10,11,12} po drodze wymyślisz, które długości pominąć.
14 maj 00:22
Eta:
14 maj 00:30