lim | ||
Oblicz granicę | U{n3+(1−n)3}{3√343n6+64n4 | |
n−>+∞ |
lim | ||
= | U{3n2−3n+1}{3√343n6+64n4 i co dalej zrobić? najwyższa potęga mianownika to | |
n−>+∞ |
3 | ||
będzie "2"? więc | ? | |
7 |
n3+(1−n)3 | ||
Poprawiam zapis | ||
3√343n6+64n4 |
3 | 2 | |||
licznik: n3+(1−n)3 = n3 + 1 −3n + 3n2 − n3 = 3n2 − 3n + 2 = n2(3 − | + | ) | ||
n | n2 |
3 | 3 | |||
zatem granica to | = | |||
3√343 | 7 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |