pierwiastki porównanie sum pierwiastków
marusia: co jest większe
√7 +√10 czy √3 + √19 jak to obliczyć bez kalkulatora
13 maj 11:03
13 maj 11:08
marusia: do a7
bardzo dziękuję za pomoc
przeliczyłam zadanie i wkradł się chyba błąd , 5 też trzeba podnieść do kwadratu.
oczywiście wyniku to nie zmieniło.
mam jeszcze porównać
czy najpierw likwiduję niewymierność?
13 maj 11:37
WhiskeyTaster: Załóżmy, że mamy równość:
√7 +
√10 =
√3 +
√19
17 + 2
√70 = 22 + 2
√57
2
√70 = 5 + 2
√57
4*70 = 25 + 4*57 + 20
√57
280 = 25 + 228 + 20
√57
280 = 253 + 20
√57
27 = 20
√57
| | 27 | |
I można sobie oszacować, że: |
| < 2 oraz √57 > 7, bo 72 = 49. |
| | 20 | |
Wobec tego
√3 +
√19 >
√7 +
√10.
To tak bez potęgowania dużych liczb.
13 maj 11:51
WhiskeyTaster: Tak, możesz zlikwidować niewymierność, a potem kombinujesz dalej
13 maj 11:53
marusia: dziękuję Whiskey
podpowiesz w tym drugim zadaniu?
13 maj 11:54
a7: @Marusia u mnie chochliki są na porządku dziennym, ale walczę z nimi

, grunt, że wiesz o co
chodzi i ze zrozumieniem zrobiłaś
13 maj 11:57
WhiskeyTaster: Pewnie. Do usunięcia niewymierności z mianownika będzie w tym wypadku wzór a
2 − b
2 = (a −
b)(a + b) ze względu na pierwiastek stopnia drugiego.
Wobec tego:
| 1 + √3 | | (1 + √3)(1 + √3) | | (1 + √3)2 | |
| = |
| = |
| |
| 1 − √3 | | (1 − √3)(1 + √3) | | 1 − 3 | |
I spróbuj analogicznie to drugie wyrażenie przekształcić, a potem próbuj dalej
13 maj 11:58
marusia: wyszło mi po przekształceniu
−2−√3} oraz −2−2√2
czy dobrze? jak to teraz porównać?
13 maj 12:06
a7: −2−√3>?−2−2√2 mnożymy razy −1 ze zmianą znaku
2+√3<?2+2√2
√3<?2√2
√3<√8
prawda czyli (−2−√3)>(−2−2√2)
13 maj 12:12
marusia: przeliczyłam do końca i rozumiem już tok liczenia.
dopytam jeszcze: zawsze mogę zrobić na początku założenie, że np. pierwszy ułamek > od drugiego
i końcowe obliczenie wyjdzie mi prawdziwe tak jak w tym zad. to znak założenia jest dobry?
13 maj 12:24
ABC:
najlepiej na maturze, egzaminie itp pisać oddzielnie : obliczam kwadrat pierwszej liczby,
obliczam kwadrat drugiej liczby, porównuję otrzymane wyniki
13 maj 12:32
a7: tak, ale w tym sensie, że musisz zawsze pamiętać o znaku, jeśli pomnożysz przez minus jeden to
zmienić znak i patrzeć czy można podnosić obie strony do kwadratu itp, ale na wszelki wypadek
może jeszcze ktoś potwierdziłby i uzupełnił o czym ew. trzeba jeszcze pamiętać?
13 maj 12:32
ABC:
no zwykle oni dają obie liczby dodatnie w takich zadaniach , i można oczywiście wtedy zrobić
uwagę że dla takich liczb podnoszenie do kwadratu zachowuje znak nierówności
13 maj 12:37
PW: Zacząź od uwagi:
Obie liczby są dodatnie
i dalej to co radzi ABC.
W druim zadaniu obie liczby są ujemne − trzeba uważać.
13 maj 12:51
marusia: tak właśnie robię. przeliczyłam już parę zadań waszą metodą i wychodzą mi.
Bardzo dziękuję za wskazówki i pomoc
13 maj 12:52